<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125516" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха мърт...

Кметът на Сливен не бил чувал за незаконното разширение на гробищния парк (РЕПОРТАЖ)

11 Април 2022
1 18094

Кметът на Сливен не бил чувал за незаконното разширение на гробищния парк. Това става ясно от репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт. За случая ви разказахме миналата седмица:

Община Сливен изгради гробище в нарушение на редица закони (РЕПОРТАЖ)

Сигналът

През 2004 година “Люпиже България” купува производствена база в квартал Речица в Сливен. По това време срещу базата има празен терен на бивше гробище, което се е използвало до 80-те години на миналия век. Какво обаче се случва с него години по-късно?

Преди три години започва разчистване на терена. Багери събарят старите надгробни плочи. На тяхно място в началото на пандемията се появяват нови гробове – на починали с Covid-19.

Кметът на Сливен не бил чувал за незаконното разширение на гробищния парк (РЕПОРТАЖ)

Собствениците на близката промишлена сграда обясняват, че гробището се изгражда върху бившето гробище. Изискванията в такъв случай обаче са теренът да се използва само за урнополагане.

Друго основно нарушение е свързано с Наредба 2 на Министерството на здравеопазването. Според нея при разширяване на гробищни паркове трябва да се направи хидрогеоложко проучване на подпочвените води. Тяхната дълбочина трябва да е поне 50 см по-ниска от дълбочината на гробовете. В този случай обаче вероятно има нарушение на наредбата, тъй като мястото е с доказано високи подпочвени води.

Нарушен е и Законът за устройство на територията, според който промени в подробните устройствени планове се извършват само след обществено обсъждане. Такова в случая няма данни да е било проведено.

Позицията на кмета

Потърсихме кмета на Сливен Стефан Радев, който заяви, че всички гробищни паркове в Сливен отговарят на изискванията. На въпрос за случващото се в кв. Речица обаче той отрече да е получавал информация и жалби. Всъщност само за година в общината са входирани 9 жалби по случая, има и препоръки от Министерството на здравеопазването. На някои от тях самият кмет е отговорил, но явно въпросите ни предизвикаха пълна амнезия на кмета.

Потърсихме и директорката на ОП “Озеленяване”, която отговаря и за гробищните паркове Веселина Казакова. Уви, тя умело се скри от въпросите ни. Служителка на общината първо обяви, че я няма, след това беше в сградата и в крайна сметка не се разбра къде точно е. Не отговори и на обажданията ни.

Ние ще продължим да следим този казус, като се надяваме след репортажите кметът Стефан Радев да си спомни за гробищния парк и да реши проблема. А вие сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Кметът на Сливен не бил чувал за незаконното разширение на гробищния парк

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции