<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хакерите от An...

Конфликтът в Украйна може да принуди 5 милиона души да напуснат страната

25 Февруари 2022
0 1136

В някои части на Украйна намаляват запасите на гориво, пари в брой и медицински консумативи. А до 5 милиона души може да се принудят да напуснат страната. Това съобщиха днес на брифинг в Женева високопоставени служители на ООН, предава NOVA.

От вчера, когато започна руското нападение, до днес най-малко 100 хиляди души в Украйна са напуснали домовете си. Няколко хиляди вече са преминали в съседните страни, включително в Молдова, Румъния и Полша, съобщи Шабиа Манту, която е говорителка на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Утре тръгват първите два автобуса с българи от Одеса
REUTERS/Valentyn Ogirenko

По думите ѝ, ООН очаква да има между един и три милиона бежанци в Полша. А също и между един и пет милиона във всички околни държави. 

Русия е готова за разговори на високо равнище с Украйна

Над 10 000 украинци са в Румъния, хиляди пътуват към България и Унгария

Общо 10 624 украински граждани са влезли в Румъния през 6-те гранични пунктове, съобщи румънският външен министър Луциан Боде.

Той уточни, че 3600 от тях са преминали през страната на път за България и Унгария. От намиращите се в момента около 7000 украинци само 11 от тях са потърсили убежище в страната, поясни Боде.

Конфликтът в Украйна може да принуди 5 милиона души да напуснат страната
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Говорителят на Агенцията на ООН за бежанците днес съобщи, че през последното денонощие най-малко 100 000 украинци са напуснали домовете си. Няколко хиляди от тях са преминали границата със съседните държави. 

Два български тира са задържани в Украйна

На този фон двама български шофьори на тирове са задържани на украинска територия. От Съюза на международните превозвачи съобщават, че ги проверяват за превоз на руски стоки.

“За колегите разбрахме, че има задържани няколко български камиона, на които вече се казва, на всички чуждестранни камиони се казва: „Вие сте чужденци. Превозвате руска стока. Тя е стока на нашите врагове. Конфискуваме камионите“. Това заяви директорът на организацията Йордан Арабаджиев за БНР.

“Много е сериозно положението. „Автомобилна администрация“ спря издаването на разрешителни за Украйна. Също така митническата система също е затворена за такива превози. Може би, превозвачите трябва да изчакат няколко дни, за да се види по какъв начин ще се развие ситуацията“, допълни Арабаджиев.

Конфликтът в Украйна може да принуди 5 милиона души да напуснат страната

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции