<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111018" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте коледн...

Кой е Карл Нехамер – третият канцлер на Австрия за последните 3 месеца?

07 Декември 2021
0 252

Кой е Карл Нехамер – третият канцлер на Австрия за последните 3 месеца? Отговор дава публикация на Булевард България.

На 6 декември бившият вътрешен министър и новоизбран ръководител на Австрийската народна партия (АНП) Карл Нехамер положи клетва пред президента Александър Ван дер Белен като новия канцлер на Австрия. Той ще ръководи коалиционното правителство със “Зелените”, заменяйки досегашния канцлер Александър Шаленберг.

Повече за Карл Нехамер

49-годишният Карл Нехамер започва кариерата си като военен в армията. После е комуникационен съветник, а през 2017 г. става депутат от АНП. От януари 2020 г. е министър на вътрешните работи във втория кабинет на Себастиан Курц, който беше съставен след предсрочни избори. Преди това е бил генерален секретар на АНП от 2018 до 2020 г. По-рано и член на Националния съвет на партията от 2017 до 2020 г. 

По подобие на Курц, Нехамер е твърд противник на имиграцията. По време на мандата си увеличи проверките по границата и се зарече, че ще поддържа същата политика, за да предотврати бежанската криза от 2015-2016 г. 

Нехамер е една от най-важните политически фигури в управлението на кризата в Австрия от началото на пандемията. Той има сериозна роля в налагането на ограничителните мерки. Преди време призова австрийците да застанат заедно в борбата срещу коронавируса. „Солидарността е една от основните ценности на християнската социална философия и се проявява особено във времена на криза“, каза той.

Реакцията на терористичната атака през 2020 г.

Нехамер също е отговорен за реакцията на правителството на терористичната атака във Виена през 2020 г., при която загинаха четирима души. Ръководената от Нехамер акция беше сериозен провал, тъй като се оказа, че Австрия не е преследвала извършителя – осъден джихадист, за когото се знае, че се е опитал да купи боеприпаси за автоматична пушка. Тогава Нехамер обвини крайнодесния си предшественик Хърбърт Кикъл за състоянието на неговото министерство.

Кой е Карл Нехамер - третият канцлер на Австрия за последните 3 месеца?

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка (видео)

Карл Нехамер поема АНП в безпорядък, след като Себастиан Курц се оттегли като канцлер през октомври. Тогава прокуратурата започна разследване за корупция и след като бе подложен на натиск от опозицията.

Временният му заместник Александър Шаленберг се оттегли от поста си изненадващо миналия петък, когато и Курц официално заяви, че излиза от политиката. Часове по-късно партията избра новия си ръководител.

Нито АНП, нито “Зелените” имат интерес от предсрочни избори, тъй като проучванията на общественото мнение показват, че двете партии ще загубят подкрепа. В същото време  анализатори очакват правителството им да не оцелее до края на този парламент през 2023 г. заради напрежението между двете партии.

Кой е Карл Нехамер – третият канцлер на Австрия за последните 3 месеца?

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции