<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102844" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разследват н...

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка (видео)

10 Октомври 2021
0 398

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, съобщава NOVA.

Това става, след като срещу него беше започнато разследване за корупция

Злоупотреби и корупция – в какво обвиняват австрийския канцлер Курц

Курц заяви в изявление за медиите, че ще предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер.

Той възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната й група.

Курц отрича да е извършил нарушение на закона и по-рано заяви, че иска да съхрани коалиционното си правителство със “Зелените”. Те обаче изтъкнаха, че разследването прави Курц негоден да заема канцлерския пост. Ето защо призоваха Австрийската народна партия да излъчи приемник, по отношение на когото да няма никакви подозрения в нарушения.

“Зелените” започнаха вчера преговори с три опозиционни формации, които призоваха Курц да се оттегли. Те оповестиха плановете си да организират процедура за вот на недоверие срещу австрийския канцлер.

“По тази причина искам да се оттегля, за да сложа край на създалата се ситуация. Искам да предотвратя хаоса и да гарантирам стабилността”, заяви Курц в изявлението си.

Зелените” тепърва ще трябва да изразят позиция във връзка с предложената кандидатура на Шаленберг за канцлер.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата “Курц и девет други заподозрени, както и три организации” се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка

Същността на обвиненията е, че между 2016 и 2018 г. „ресурси от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси“. Това е свързано с периода, в който Курц пое ръководството на Австрийската народна партия (АНП) и я вкара в правителството начело на коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPOe), уточнява БГНЕС.

Обвиненията от Прокуратурата

Прокурорите твърдят, че неназована медийна компания “е получила плащания” в замяна на публикуването на тези проучвания. Въпросната компания не е официално наименувана, но е широко идентифицирана в австрийските медии като таблоида “Остерайх”. Групата, която ръководи “Остерайх”, излезе с изявление, в което отрича, че са били извършени някакви нарушения при въвеждането в експлоатация или публикуването на нейните проучвания. 

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. Причината – т.нар. корупционен скандал “Ибисагейт”.

След като бившият ръководител на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от АНП, включително Блюмел. Самият Курц бе разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му бе повдигнато обвинение. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции