<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Община Сливе...

Кой стои зад опита за преврат в Германия?

07 Декември 2022
0 189

Кой стои зад опита за преврат в Германия? Това е въоръжена група от “Гражданите на райха”, която не за пръв път прави опит да наруши мира в страната.

25 членове на въпросната група са били арестувани в Германия, един е заловен в Австрия и още един в Италия, съобщават немските медии. Задържаните са заподозрени в подготовка за нахлуване в германския Бундестаг.

Опит за държавен преврат бе осуетен в Германия

Кои са “Гражданите на райха” и какво ги прави опасни?

Движението възниква през 80-те години на ХХ век в Германия. Разузнавателни данни сочат, че към 2017 г. групата има над 16 000 поддръжници.

Те се самоопределят за граждани на Германския райх. Всъщност това е името на монархическа Германия преди 1918 г., на така наречената Ваймарска република през 1919-1933 г. и на нацистка Германия.

“Гражданите на райха” твърдят, че конституцията на Германия отпреди Втората световна война никога не е била отменяна по надлежния ред. А образуването на Федерална република Германия през 1949 г. и след това на обединена Германия през 1990 г. никога не е било валидно. За тях все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година.

“Гражданите на райха” не признават институциите в днешна Германия. Те не се подчиняват на полицията, не плащат данъци и подменят номерата на колите си.

Радикалното им крило предвижда и насилствени действия за постигане на целите на организацията.

Кой стои зад опита за преврат в Германия?

Собствени “държавни територии” и паспорти

Основните клетки на движението са в провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария.

През последните десет години активисти на движението са провъзгласявали свои собствени “държавни територии”, които наричат “Втори германски райх”, “Свободна държава Прусия” или “Княжество Германия”.

Те дори си набавят “лични документи” – паспорти и шофьорски книжки, издавани от въпросните “държавни територии”.

Сред привържениците на движението има и много крайнодесни популисти, хора с антисемитски и нацистки възгледи, пише Дойче веле.

Известни са редица случаи как “Гражданите на райха” заливат местните власти със съдебни искове и обжалвания на платежни нареждания. А властите са задължени да разглеждат всяка подадена жалба, независимо от съдържанието ѝ.

Много кметове протестират, защото тези хора създават излишна работа на общинските служители. Те често са подложени на вербални и дори физически атаки. Често хора от движението заснемат тези нападения и ги качват в интернет.

В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, група от “Свободна държава Прусия” преди години се опита да създаде собствени сили за сигурност с оръжия от чужбина.

Общи идеи с QAnon 

Според прокуратурата членовете на разбитата днес група споделят и редица идеи на движението QAnon – крайнодясна конспиративна организация, създадена в САЩ.

Те са твърдо убедени, че Германия в момента се управлява от членове на т. нар. дълбока държава и за “освобождението” на страната е необходима незабавна намеса на “Алианса” – тайно дружество с техническо надмощие над “дълбокото” ръководство, което да включва правителства, разузнавания и военни от различни страни, сред които Русия и САЩ.

“Ще загинат хора”

Сформирана не по-късно от края на 2021 г., разбитата днес клетка на “Гражданите на райха” е имала за цел “да преобърне държавния ред в Германия и да го замести с някаква собствена форма на държава” – проект, който би могло да бъде осъществен само “чрез използване на военни и насилствени средства срещу представителите на държавата”, съобщиха от германската прокуратура.

Разработвайки своя проект, мрежата “осъзнавала, че ще загинат хора” – “междинен етап, смятан за необходим” с оглед “промяна на системата”.

“Гражданите на райха” са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да извадят от строя електроснабдителната мрежа в Германия, за да предизвикат ситуация, подобна на гражданска война, както и да свалят правителството, за да поемат властта. Още преди момента на „завземането“ е трябвало да бъде сформиран и екип от министри.

Кой стои зад опита за преврат в Германия?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции