<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143839" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не остана неи...

Кралят бунтар: Кой е Чарлз III – най-възрастният монарх, качвал се на престола във Великобритания?

09 Септември 2022
0 193

На 73 години крал Чарлз Трети е най-възрастният монарх, качвал се на престола във Великобритания. Какви са очакванията към него и ще получи ли той подкрепата на обществото? Дойче веле пише повече по темата.

В продължение на 63 години той беше принц на Уелс. На 73 години крал Чарлз Трети стана най-възрастният монарх, който се качва на британския престол.

Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота

“Предаването на властта е добре планирано – както и погребението на кралица Елизабет”, коментира пред ДВ Робърт Хейзъл, политолог от Лондонския университетски колеж. “Въпреки това има голямо значение как ще реагира обществеността на коронацията на Чарлз и каква ще бъде подкрепата на правителството.”

Кралят бунтар: Кой е Чарлз III &#8211; най-възрастният монарх, качвал се на престола във Великобритания?
Wikipedia
Животът в кралския двор

Чарлз Трети е разполагал с достатъчно време, за да свикне с живота в светлината на прожекторите. През 1970 г. той завършва бакалавърска степен по история в Тринити Колидж в Кеймбридж. След това започва военната му кариера, включително и като командир на миночистача HMS Bronington. През лятото на 1981 г. се жени за 20-годишната Даяна Спенсър – събитие, което се радва на огромен медиен отзвук. Принцеса Даяна беше изключително популярна във Великобритания, но таблоидната преса не я оставяше на мира. Двамата се разведоха окончателно през 1996 година. Само година по-късно Даяна загина в автомобилна катастрофа.

Твърди се, че при раздялата им Чарлз казал на Даяна: “Сериозно ли очакваш да съм първият принц на Уелс без любовница?” Камила Паркър Боулс от дълго време е негова любима. Двамата се женят през 2005 година.

Най-колоритните моменти на кралица Елизабет II (видео)

Две лица на Чарлз са добре познати на обществеността – едното на женкар, а другото – на филантроп. Освен Prince’s Trust – благотворителната организация, основана от него през 1976 г., която подпомага млади хора в неравностойно положение, кралят подкрепяше и инициативи в областта на изкуството. Най-голямата обществена страст на новия крал е опазването на околната среда и борбата срещу изменението на климата. От 2007 г. той участва и в проект за опазване на тропическите гори. И обръща вниманието на компании, политици и различни знаменитости към каузата. 

Като крал Чарлз Трети вероятно ще продължи да се бори за религиозно многообразие и за мултикултурна, модерна Великобритания. Той отдавна е обявил, че в коронацията му ще участват различни вероизповедения.

Новият крал трябва да е неутрален, сдържан и балансиран

Чарлз Трети обаче изглежда не притежава политическите инстинкти на своята майка. Той рядко е успявал да остане неутрален по политически и социални въпроси. В миналото открито е споделял своето мнение.

Кралят бунтар: Кой е Чарлз III &#8211; най-възрастният монарх, качвал се на престола във Великобритания?
Wikipedia

Липсата на безпристрасност беше особено очевидна покрай аферата, станала известна като “бележките на Черния паяк”. Вестник “Гардиън” публикува писма, които разкриват как принцът се е опитвал да влияе на членове на правителството и други политици. Темите, по които Чарлз се е опитвал да въздейства, варират от спасяването на риби, застрашени от изчезване, през поръчки за военно оборудване за частите в Ирак до избиването на язовци с цел пресичане разпространението на туберкулозата сред добитъка. Публикацията доведе до продължителен правен спор.

Като крал Чарлз Трети ще трябва да потисне тези черти на характера си, казва политологът Хейзъл. “Монархът трябва да е безусловно неутрален по всички политически въпроси, каквато беше и кралицата. Чарлз ще има възможност да изразява своето мнение по време на седмичната си аудиенция с министър-председателя. Но той ще трябва да съблюдава конституционните си права – да консултира, да насърчава и да предупреждава.” В противен случай Хейзъл очаква, че “правителството ще му припомни задълженията му на конституционен монарх”.

Скандалите около крал Чарлз Трети

През 2017 г. името на Чарлз изплува и от “Парадайс пейпърс”. Изтеклите тогава данни разкриха имената на политици, предприемачи и известни хора със съмнителни инвестиции в офшорни зони. Твърди се, че в неговия случай става въпрос за дружество, управлявано от Бермудските острови. Според публикацията Чарлз е настоявал за промени в политиката за климата през 2007 г., но не е разкрил, че офшорният му бизнес може да спечели от подобни промени. Самият Чарлз тогава твърдеше, че не е пряко свързан с офшорното дружество.

Кралят бунтар: Кой е Чарлз III &#8211; най-възрастният монарх, качвал се на престола във Великобритания?

Неотдавна се появиха нови въпроси около разкритията за един друг скандал, в който е замесен новият крал – твърди се, че богати чужденци са получавали привилегии в замяна на дарения за фондацията на Чарлз Трети. Единият случай е свързан със саудитски магнат, който бил посветен в рицарство за своите услуги, а другият – с руски банкер, на когото била обещана среща с тогавашния принц.

Кралица Елизабет II се врече в цял живот служба на Великобритания и изпълни обещанието си

Разкритията доведоха до оставката на трима ключови служители на благотворителната организация на Чарлз Трети, включително и тази на близкия му сътрудник Майкъл Фосет. Главният изпълнителен директор на организацията първоначално се оттегли “временно”. Самият Чарлз Трети отрича да е знаел за тези предполагаеми практики.

Експертите са категорични, че кралят трябва да избягва подобни инциденти, ако иска да спечели общественото доверие на своя страна. Политологът Хейзъл коментира, че признанието и популярността на бъдещия крал ще зависят от това “дали Чарлз ще се забърква в неприятности и какви непредвидени събития ще се случат”.

Кралят бунтар: Кой е Чарлз III – най-възрастният монарх, качвал се на престола във Великобритания?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции