Сигнализирай!

Единственият безнадежден случай в „Кошмари в кухнята“ (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2022 г.
37
0

„Кошмари в кухнята“ е едно от най-любимите ни предавания на българския малък екран, което неведнъж ни е поднасяло най-забавните и най-трогателните моменти.

Класическият, наш любим епизод за бирария „Олимп“ в Силистра показва как се прави телевизия майсторски. Въпреки, че се води non-scripted reality (риалити без подробен сценарий), в този епизод предаването ни поднася дълбоко значим подтекст, драматизиран чрез конфликтите в един западнал ресторант.

Лили е българка, която е живяла 25 години в Англия. Радо ѝ обещава, че ще направят собствен бизнес, само тя да се върне от Острова. Не става ясно само как са се запознали и дали са се познавали преди Лили да замине.

„Не можеш да покажеш всичко. Ако го направиш, това вече не е изкуство. Изкуството лежи в подтекста“ казва френският режисьор Робѐр Бресон. Както всички знаем, съзнателно или не, добрата драма разказва за едно нещо чрез друго нещо. Буквализмът е смъртта на драмата.

Трагедията на Лили и Радо минава през печалния им опит да имат собствен бизнес паралелно с интимна връзка. През цялото време се говори за ресторанта, но през цялото време реално става дума за отношенията им.

Радо не иска ресторант, Радо иска Лили. Тя пък иска ресторант и се заблуждава, че иска Радо. Той я обича, тя него – не. Ресторантът е просто метафора за тяхната любов, изпълнена с горчилка и условности.

Всичко това е разгърнато в един ярък външен конфликт, загатващ за вътрешните борби на персонажите.

Сценарият е ювелирно написан от самият живот, но колегите от „Кошмари в кухнята“ са направили всичко по силите си да го покажат по възможно най-въздействащия начин.

Този епизод българска телевезия наистина си заслужава!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Лафове и гафове

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.