<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122186" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премиерите н...

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир

15 Март 2022
0 502

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир, предава БНТ.

Редакторката на новините на руския държавен “Първи канал” се появи на живо в ефир с плакат срещу войната. След акцията ѝ, тя беше арестувана, а от Кремъл нарекоха проявата ѝ “хулиганство”.

Никой не знае къде е отведена руската журналистка, която нахлу в ефир (видео)

Марина Овсянникова е на 44 години и е майка на две деца. По време на централната емисия, докато водещата чете новина за санкциите срещу Русия, Марина се появява зад нея с плакат с надпис:

“Не на войната! Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат.”

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир

Следва бърза реакция от апаратната и на екрана се появяват други кадри. Но сензацията е факт.

Минути по-късно журналистката публикува предварително записано послание, в което обяснява мотивите си. Майка ѝ е рускиня, а баща ѝ – украинец. По думите ѝ това, което става в Украйна в момента е престъпление, а Русия е страна агресор.

“Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. За съжаление през последните години работих в Първи канал и се занимавах с кремълска пропаганда и сега много ме е срам за това. Срам ме е, че позволявах да се говорят лъжи от екрана на телевизора и да зомбират руснаците”, казва Овсянникова.

Марина Овсянникова: Срамувам се, че позволявах да се говорят лъжи от екрана (видео)

Широка обществена подкрепа за акцията на Овсянникова

Минути по-късно Марина е арестувана и отведена в полицейското управление на квартал Останкино. Не е ясно къде е в момента. Сред първите реакции беше тази на украинския президент Володимир Зеленски.

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир

“Благодарен съм на онези руснаци, които остават верни на истината. Които се борят срещу дезинформацията и казват нещата такива, каквито са. Искам да благодаря лично на жената, която влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират. Трябва да продължавате да се борите, докато страната ви не се затвори напълно за света и не се превърне в една голяма Северна Корея. Не пропускайте тази възможност”, заяви Зеленски.

Подкрепата си към журналистката изразиха лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска и руският дисидент и бивш олигарх Михаил Ходорковски.

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции