<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106258" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Професор Иво ...

Министър Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да бъдат тествани (видео)

04 Ноември 2021
0 531

Децата, които са преболедували и имат документ за ваксинация, няма да бъдат тествани преди да влязат в училищата. Това обяви образователният министър Николай Денков в студиото на NOVA.

Министър Денков: Преболедувалите и ваксинираните деца няма да бъдат тествани

Като същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца. Министърът допълни още, че се обсъжда дали учителите да получат допълнително възнаграждение за извършването на тестовете.

“За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник, присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас”, каза той.

Учениците се връщат в клас на 8 ноември, избрани са тестове за най-малките (видео)

“Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, коментира Денков.

Просветният министър обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи.

“Имаме известни съмнения, че тестовете вкъщи може да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и, ако има позитивен, детето се отделя”.

Как ще се извършва тестването

За 1-ви до 4-ти клас класният ръководител, в началото на деня в понеделник и четвъртък, заедно с двама помощници, трябва да направи тестовете.

Според него обаче проблемът с тестовете, които са избрани, е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами.

“Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата. Тези тестове са по-добре издържани от медицинска гледна точка. Всички, които влизат в училище, трябва да са си направили тест два пъти седмично, или да имат ваксина или документ”, каза още Николай Денков.

Отчитат ръст на заразените с Covid-19 деца и ученици

И припомни, че от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил пет пъти.

“Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата”, каза ресорният министър.

Министър Денков: Преболедувалите и ваксинираните деца няма да бъдат тествани

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции