<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО одобри ин...

Учениците се връщат в клас на 8 ноември, избрани са тестове за най-малките (видео)

03 Ноември 2021
0 2417

Учениците се връщат в клас на 8 ноември, избрани са тестове за най-малките.

Това съобщи за Дневник министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той поясни, че са избрани фирмите, предложили най-ниска цена и които общо ще доставят нужната бройка.

Учениците се връщат в клас на 8 ноември, избрани са тестове за най-малките

Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат правени единствено под формата на плюене на децата в торбичка, без да се бърка в устата им, и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември.

Заповедта на министъра

Според последната заповед на здравния министър всички ученици в областите със заболеваемост над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период трябва да учат дистанционно. А в тези между 500 и 750 – половината. Да бъдат върнати максимално бързо децата в класните стаи изиска президентът Румен Радев от министрите на здравеопазването и на образованието на среща с правителството на 24 октомври.

Поръчката за тестовете, предназначени за тях, ще бъде направена “през следващите седмици”. На учителите пък ще бъде изискван сертификат за Covid-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Към тази седмица заболеваемостта в почти цялата страна пък е над предела от 500 на 100 хил. души на двуседмична база.

Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас (видео)

Колко често ще се взимат пробите?

Проби ще се взимат два пъти седмично – в понеделник и четвъртък, по време на първия час. В началото на тази седмица председателят на учителския синдикат Янка Такева заяви, че родителите трябва да водят децата на училище с направен тест. В противен случай преподавателите ще губят по цял учебен час, за да взимат пробите.

В края на октомври министерството получи 28 оферти от фирми, предоставящи щадящи тестове за ученици. Едно от условията бе доставката им да бъде извършена в срок до три работни дни след сключване на договор. На 27 октомври правителството отпусна 13 милиона лева, с които да се закупят общо над 1.6 млн. теста.

Учениците се връщат в клас на 8 ноември, избрани са тестове за най-малките

Източник и видео: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции