<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134495" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: Това ...

Министър Генчовска засекрети преговорите за Северна Македония

21 Юни 2022
1 570

Преговорните документи между Република Северна Македония и България не могат да бъдат предоставени на широката публика. Това е така, защото министърът на външните работи Теодора Генчовска ги е входирала с гриф за достъп “За ползване”, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат.

“Във връзка с многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранния протокол между РСМ и България, бихме искали да ви уведомим, че след консултация с комисия по външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп “За ползване”. Това ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат”, посочиха в позиция от “Продължаваме промяната”.

Министър Генчовска засекрети преговорите за Северна Македония

“Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф. Призоваваме също МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол. Очакване, публично обявено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи”, пишат от партията.

Генчовска: Създаде се впечатление, че България ще отстъпи за РСМ

В РСМ също има неразбирателство и протести заради така нареченото “френско предложение”.

“Предложението на Франция не обещава начало на преговори с ЕС, а само фотосесия в Брюксел. В него не се говори за започване на преговори, а за допълнителни конституционни промени, които трябва да включват българските искания”, това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в интервю за TV24.

Министър Генчовска засекрети преговорите за Северна Македония
Според него управляващите в Скопие не трябва да чакат българската страна да отхвърли френското предложение.

Лидерът на опозицията в РСМ: Българите трябва да ни коленичат

„Няма шанс, докато съм председател на ВМРО-ДПМНЕ с тази преговорна рамка, която включва българските искания, да позволя промени в Конституцията”, каза Мицовски.

“Имахме германско предложение, португалско предложение, което нашето правителство го приемаше. Защо всички те не са били добри за Румен Радев. А това предложение е добро, най-добро. Значи трябва да се замислим какво правим и къде отиваме? И трябва ли изобщо да мислим и да губим време или веднага да го отхвърлим”, каза лидерът на опозицията.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението за преговорната рамка за страната, „защото процедурата е такава”. Но правителството имало визия какво се случва в европейската общност.

По негови думи стратегията на страната е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в конкретни разговори по конкретни въпроси, решения и документи, каквато засега не виждат.

Външно министерство: Документите за РСМ нямат секретен гриф

Външно министерство излезе с позиция “във връзка с появили се медийни публикации относно предоставени от страна на министъра на външните работи Теодора Генчовска преговорни документи между Република България и Република Северна Македония със секретен гриф и призива за неговото сваляне”. 

“Документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет,” обявяват от ведомството. Посочват се входящите номера на документите и се допълва, че те са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание.

Министър Генчовска засекрети преговорите за Северна Македония

Източници: DIR.bg, Клуб “Z”, NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции