<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141481" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Социологията...

Могат ли забавените резултати от преброяването да лишат София от над 10 нови депутатски места?

17 Август 2022
0 201

Трите многомандатни избирателни района в София могат да бъдат лишени от потенциални нови над 10 депутатски места на предстоящите избори на 2 октомври.

Причината – заради все още бавещите се окончателни резултати от националното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да отчете увеличеното население на столицата, пише “Капитал” , позовавайки се на свои източници в ЦИК.

Казусът идва от разпоредба на Изборния кодекс, която определя по колко депутатски мандата се падат на всеки от избирателните райони в страната на базата на последното преброяване на населението. Идеята на закона е разпределението на народните представители да отразява броя на избирателите във всеки отделен район.

Социологията показа, че няма значение дали отиваме заедно с ДБ на избори, заяви Василев (видео)

Спецпрокуратурата проверява депутат за престъпление против Републиката
Булфото

НСИ обяви още през януари, че според предварителните резултати от миналогодишното преброяване София-град е единствената област в страната, чието население се е увеличило спрямо резултатите от предишното преброяване през 2011 г.

Това означава, че ако тези данни бяха окончателно потвърдени преди началото на август, ЦИК трябваше да отчете промяната и да изчисли около 54,5 мандата общо за трите избирателни райони в столицата – 23-и, 24-и и 25-и. Досега те излъчваха общо 42-ма депутати.

Тъй като НСИ все още не е обявил окончателни резултати обаче, членовете на комисията определиха на 4 август разпределението на броя народни представители по райони на базата на преброяването от 2011 г.

“Трябваше да сметнем горе-долу по първоначално обявената информация, за да сме подготвени. Ако НСИ бяха обявили официално какво са установили до 3 август, щяхме на 4 август да излезем с осъвременено разпределение на парламента”, коментира неназован член на ЦИК.

На последните парламентарни избори през ноември миналата година вотът в столицата беше спечелен от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. В най-обезлюдяващите се райони в страната пък най-много депутатски места обикновено печелят ГЕРБ, БСП и ДПС. Именно там намаляващото население би довело и до ограничаване на броя народни представители.

Очаква се окончателните резултати от преброяването на НСИ да бъдат обявени на 3 октомври. Тоест ден след предстоящия парламентарен вот. От института коментираха пред “Капитал”, че забавянето няма нищо общо с изборите. Като то се дължи само на “тежката работа по сравнението между регистри и преброени”.

Забавените резултати от преброяването могат да лишат София от над 10 нови депутатски места

Повече по темата четете на “Капитал” 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции