<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето защо лока...

Мозъчен имплант позволява на мъж да поиска бира само с мисълта си (видео)

04 Април 2022
1 442

Мозъчен имплант позволява на мъж да поиска бира само с мисълта си. Човекът комуникира за пръв път със света от години насам.

С ваучери за храна ще ходим… на кино (видео)

Мозъчен имплант позволява на мъж да поиска бира само с мисълта си (видео)

Германският пациент, който остава анонимен, бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза през 2015 година. Когато е на едва 30 години. Заболяването включва загуба на контрол над мускулите. Но мисловните способности на мъжа остават същите.

Преди здравето му да се влоши до сегашното състояние, той бил способен да контактува с близките си. Само с помощта на своя поглед. Неговите роднини държали в ръце писма с различен текст. А той избирал с очи нужното.

Впоследствие семейството му започва да се притеснява, че няма да е способен дори на тази форма на общуване.

В реално време

Мъжът става участник в ново проучване, в резултат на което са му имплантирани два микрочипа в тази част на мозъчната кора, отговорна за движението на тялото.

Изследователите Ужвал Чаудхари и Ниелс Бирбаумер използвали метод наречен neurofeedback, с който пациентът показва мозъчната си активност в реално време, с надеждата, че той ще се научи да я контролира.

Когато устройството запише повишена мозъчна активност, компютърът ще издава повишаващ се звук, а когато намалява – намалящ.

Само за два дни пациентът се научил да контролира тоновете.

След това изследователите приложили метод, подобен на комуникацията с очи. Мъжът щял да избира картончета с информация с помощта на звуците, които на които вече бил способен.

Изследователите допълват, че пациентът бил способен да спелува името си, това на своя син, както и на съпругата си. А после успява да завърши и цели сложни изречения. “Момчета, работи толкова лесно”, е едно от тях.

С помощта на системата мъжът е способен да казва с какво иска да се храни, да споделя нуждите си, и дори да изпази желанието си да гледа филм със сина си, например.

“Много пъти бях с него до полунощ или дори след това, последната дума, която използваше беше бира”, казва Чаудхари.

Екипът от изследователи се надяват, че ще може да осигурят импланти и за други хора със същото заболяване.

Мозъчен имплант позволява на мъж да поиска бира само с мисълта си (видео) Мозъчен имплант позволява на мъж да поиска бира само с мисълта си (видео)

Източник: Indy100, Glas

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции