<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандал в МС: ...

МС прие бюджета в отсъствието на коалиционния партньор, но ИТН били “търпеливи хора”

08 Юни 2022
0 1328

Правителството е одобрило проекта за актуализация на бюджета въпреки скандала с напускането на министрите от “Има такъв народ” и в отсъствието на представителите на коалиционния партньор. И трите проектозакона ще бъдат внесени в Народното събрание още днес, информира Dir.bg.

По-рано днес настъпи неразбирателство между ПП и ИТН, след като предложенията на Гроздан Караджов и Теодора Генчовска бяха отхвърлени. Исканията им са били свързани с отпускане на средства за повишаване на заплатите на работещите във Външно министерство, както и средствата за задгранични командировки.

Скандал в МС: Mинистрите на “Има такъв народ” напуснаха заседанието

Регионалният министър пък е очаквал обещаните индексации на парите за разплащането с пътностроителните фирми, които работят. Това обясни пред медиите в парламента Любомир Каримански.

МС прие бюджета в отсъствието на коалиционния партньор, но ИТН били &#8220;търпеливи хора&#8221;
Булфото

След като техните предложения не са били одобрени, министри от партията на Слави Трифонов – Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев, са напуснали заседанието на МС.

Скандал в МС: Mинистрите на “Има такъв народ” напуснаха заседанието

“Това напускане на нашите министри, след като нищо не са им приели, е тяхно право”, заяви председателят на бюджетната комисия от ИТН.

И добави: “Ние вчера много ясно си казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания с индексацията към строителите. Това сме казали, нищо повече”. Според него първо на коалиционно ниво трябва да бъдат взети решения, а след това по министерства.

Транспортният министър: Коалицията е като италианско семейство, но проблеми в спалнята нямаме (видео)

От ИТН не разбират защо е това бързане с актуализацията на бюджета. “Имахме достатъчно време, казахме, че започваме работа по новия бюджет. Кое наложи да имаме напрегнати срокове? Аз не разбирам? Трябваше да имаме спокойни периоди, да обмислим, да видим изчисленията, ние не сме получили натуралните показатели, натуралните изчисления”, смята Каримански.

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата (видео)

МС прие бюджета в отсъствието на коалиционния партньор, но ИТН били &#8220;търпеливи хора&#8221;
Булфото
“Ние спазваме стриктно коалицинонното споразумение. Ако коалиционното споразумение се нарушава от някого, това не сме ние”, категоричен беше депутатът от ИТН.

На въпрос докога ще са част от коалицията, Каримански отговори: “Ние сме търпеливи хора. Имаме търпение, въпросът е какъв резултат ще излезе от това търпение”.

От името на ПП председателят на парламентарната група Андрей Гюров пък заяви: “Както виждате, не ние напуснахме МС, не ние имаме претенции за средства, които има или няма в бюджета, така че трябва да съберем информацията и тогава да можем да ви отговорим”.

“Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри”, призна Гюров.

“Поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори, очакваме информация от Министерския съвет и по-късно днес Изпълнителният съвет на “Продължаваме Промяната” ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси”, обеща той.

Попитан дали ИТН са надежден партньор, Андрей Гюров каза, че това е въпрос, който сега ще си проличи по време на актуализацията.

На нощно заседание: Коалицията търси съгласие как да се бори с кризите (видео)

“От наша страна взимаме всички мерки да върви комуникацията, защото от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква много строг график на приемане на актуализацията през комисии и през пленарна зала”. Така той отрече обвинението на ИТН, че ПП не спазват коалиционното споразумение.

Останалите коалиционни партньори запазиха дистанция и не взеха страна в скандала.

БСП са доволни от актуализацията

Лидерката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова е използвала задния вход на МС, като е отказала коментар. Министърът от нейната партия Христо Проданов обаче каза по адрес на напусналите му колеги от ИТН: “Това е тяхно решение, те казаха, че отиват да обсъдят актуализацията на бюджета в тяхната партия”.

МС прие бюджета в отсъствието на коалиционния партньор, но ИТН били &#8220;търпеливи хора&#8221;
Булфото

Правителството не е застрашено, актуализацията на бюджета ще бъде приета“, опита да тушира страстите министърът на туризма.

МС прие бюджета в отсъствието на коалиционния партньор, но ИТН били “търпеливи хора”

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции