<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121152" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия се готв...

Бежанците от Украйна са над 1.5 милиона, заяви ООН

06 Март 2022
0 203

Бежанците от Украйна са над 1.5 милиона, заяви ООН. Това съобщиха от Върховния комисариат на организацията за бежанците покрай войната.

Русия се готви да бомбардира Одеса, твърди Зеленски (видео)

Над 1.5 милиона са бежанците от Украйна

На 11 ден от началото на кризата продължава обстрелът на десетки градове. Кметът на Мариупол предупреди, че градът е изправен пред хуманитарна криза.

САЩ обещаха 10 милиарда долара военна и хуманитарна помощ на Украйна. А дипломатическите усилия за спиране на конфликта не престават. Израелският премиер направи изненадващи посещения в Москва и Берлин.

Ударите

Продължават ударите по обсадения от руските части град Мариупол, който се намира на ръба на хуманитарна катастрофа. Жителите там нямат ток и вода, храната е на изчерпване.

Интензивни боеве се водят и в северозападните предградия на Киев, около стратегическото летище Гостомел.

Съобщава се и за руски удари по Ирпен. Това е малък град на двайсетина километра от Киев. Там са нанесени тежки щети на жилищни сгради, пътища и мостове.

За пореден път президентът Володимир Зеленски увери украинците, че са удържали на удара и призова съгражданите си да продължат да се бият.

„Нашите хора, нашите украинци не отстъпват. Не се предават. Не спират съпротивата. Те казват на окупаторите – прибирайте се!”, заяви той.

Зеленски се обърна на руски език към хората в контролираните от сепаратистите територии. И ги призова да не вярват на лъжите на Москва.

„Обръщам се към всички хора във временно окупираната територия. Към всички, които ни чуват. Чиято памет не е заличена от пропагандата. Чиито очи не са затворени от страх. Чиято душа не е осакатена от цинизъм.

Знам, че много от вас вярват, че Украйна уж ви мрази. Твърди се, че ще ви атакува. Твърди се, че ще ви унищожи.

Сравнете само Донецк след 8 години война и Харков след 8 дни война. Те ни убиват. Убиват деца.”

Това каза Зеленски.

След проваленото вчера прекратяване на огъня в Мариупол, днес трябва да започне нов опит за евакуация на цивилните от града.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции