<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161046" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: NEXO публикува...

Намалиха драстично паричните гаранции на арестуваните от NEXO

25 Януари 2023
2 75

Намалиха драстично паричните гаранции на арестуваните от NEXO, съобщава Mediapool.

Държавното обвинение наложи гаранции от 1 милиона лева срещу свободата на двамата задържани по делото Траян Николов и Калин Методиев. Софийският градски съд обаче намали многократно паричните им гаранции. Определената за Траян Николов гаранция е в размер на 150 000 лв., а за Методиев бе определена сума от 100 хил. лв.

Делото за гаранциите на Методиев и Николов бе разпределено на друг съдия. Той обаче си направи отвод заради публикации в определени сайтове.

Съдът приема, че има обосновано предположение за съпричастност на двамата към част от обвиненията, които са им предявени. Има доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Магистратите обаче не намират доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни посочват от пресслужбата на съда.

Двамата имат забрана да напускат страната. По отношение на Траян Николов съдът приема, че има опасност да извърши ново престъпление.

Намалиха драстично паричните гаранции на арестуваните от NEXO

NEXO публикуваха видео с разкрития за лъжите на прокуратурата (видео)

Припомняме, че преди десетина дни прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Арестувани бяха само двама. Антони Тренчев и Коста Кънчев са обявени за издирване. Според прокуратурата те са участвали в престъпна схема, а един от тях е ръководил организираната престъпна група. Тя е била създадена с цел да извършва престъпления в страната и в чужбина. Сред тях пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, посочи ръководителят на следствието Борислав Сарафов. Тогава държавното обвинение заяви, че имало и данни за трансфери от криптобанката към радикалната групировка “Хамас”. От компанията обявиха, че ще съдят държавата.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев не се яви на изслушване в създадената от депутатите временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства по случая NEXO.

Намалиха драстично паричните гаранции на арестуваните от NEXO

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции