<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137085" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко мил...

НАСА разпространи нови космически фотографии (снимки и видео)

13 Юли 2022
0 348

НАСА разпространи нови космически фотографии, направени от телескопа „Джеймс Уеб”.

Часове, след като бе публикуван най-яркият кадър на Космоса, НАСА, Европейската и Канадската космически агенции показаха и останалите изображения, с които разполагат до момента. Кадрите обхващат ранната вселена и развитието на галактиките във времето, жизнените цикли на звездите и не на последно място – други светове, извън нашия.

Байдън показа древни галактики, запечатани на снимка от “Джеймс Уеб”

НАСА разпространи нови космически фотографии  (снимки и видео)
Снимка: НАСА

На едно от тях се виждат млади звезди в мъглявината Карина, където ултравиолетовата радиация и звездните ветрове са формирали огромни „стени” от прах и газове, обясняват от НАСА. Мъглявината се намира на 7500 светлинни години от Земята.

НАСА разпространи нови космически фотографии  (снимки и видео)
Снимка: НАСА

Друга снимка показва Квинтетът на Стефан – визуално струпване на пет галактики, четири от които образуват първата компактна група галактики, виждана някога. Тя е открита от Едуар Стефан през 1877 г. Групата е най-изучаваната от всички компактни галактически такива.

На следващ кадър се вижда мъглявината Южен пръстен с угасваща звезда, заобиколена от прах и светлина. Тя е разположена на около 2000 светлинни години от нашата планета.

За първи път в историята се вижда и вода на газовия гигант WASP 96-b. Тя доказва вероятно наличие на облаци в атмосферата на екзопланетата.

Телескопът „Джеймс Уеб”, разработен срещу колосалната сума от 10 млрд. долара, засне най-отдалечената от нас част на Вселената. Светлината идва толкова отдалеч, че част от показаните звезди са на място и в състояние отпреди 13 милиарда години.

Източник: NOVA

Видео: Twitter/NASA

НАСА разпространи нови космически фотографии  (снимки и видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции