<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116102" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев о...

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли силите си от България и Румъния

22 Януари 2022
0 1270

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли силите си от България и Румъния, пише Свободна Европа.

Това каза говорител на Алианса в изявление, цитирано от Ройтерс. Искането на външното министерство на Русия беше отправено в петък и вече беше отхвърлено от управляващите в София и Букурещ.

“НАТО няма да се откажем от способността си да се защитаваме и отбраняваме взаимно. Включително и чрез присъствие на войски в източната част на Алианса”. Това каза говорителката на организацията Оана Лунджеску в изявление.

През декември Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. В петък външното министерство в Москва уточни, че това искане включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния. Те се присъединиха през 2004 г.

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли силите си от България и Румъния

Радев към Русия: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било

“Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел възстановяване на конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася и за България и Румъния”. Това каза в петък руското външно министерство в писмен отговор, цитиран от руските информационни агенции.

НАТО отхвърля това искане и посочва, че изпълнението му би създало разделение между държавите членки, което организацията не може да приеме.

“Отхвърляме каквато и да е идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще отговаряме на всяко влошаване на сигурността на нашата среда, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана”, каза говорителката. “НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс”

В петък президентът и премиерът на България отхвърлиха искането на Русия за изтегляне на съюзническите сили от страната.

“България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори”, каза премиерът Кирил Петков.

Прессекретариатът на президента Румен Радев разпространи изявление, в което се казва, че “настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно”.

България е член на НАТО от 2004 година и българските войски на практика са част от силите на НАТО.

В България има 4 съвместни военни съоръжения със САЩ, за което двете страни подписаха споразумение през 2006 г. Това са военновъздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, складова база до Айтос и полигон до Ново село край Сливен.

В тях на ротационен принцип пристигат от няколкостотин до няколко хиляди американски военнослужещи. На българска територия редовно се провеждат учения заедно със съюзнически държави, за които също пристигат военни от други страни от НАТО. На територията на страната обаче няма бази, които да са официално на НАТО или на друга държава от Алианса.

От 2016 г. в Румъния действа американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore, която е част от системата на НАТО. Русия твърди, че тя е насочена срещу нея.

Искането на руското външно министерство от петък се случва в момент, когато напрежението около струпването на руски войски до Украйна расте. САЩ определят ситуацията като прелюдия към атака.

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли силите си от България и Румъния

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Phoenix98

    22 Януари 2022

    България отхвърли искането на Русия ,НАТО да изтегли силите си от България и Румъния

Покажи всички Скрий

Реакции