<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116040" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Радев към Русия: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било

21 Януари 2022
0 3503

“Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно”. Това заяви президентът Румен Радев в позиция по темата. Той допълни, че в страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

Русия иска силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

“Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти”, коментира Радев.

И беше категоричен: “Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било”.

Припомняме, че днес от руското външно министерство обявиха, че искат силите на НАТО да напуснат Румъния и България, като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

Радев към Русия: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било
Булфото

От своя страна, българското външно министерство също излезе с позиция по темата, която отчасти се припокрива с думите на премиера Кирил Петков от трибуната на НС:

“Националните територии на страните – членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският догoвор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем”.

Кирил Петков: Няма втора категория членки на НАТО, България е суверенна държава (видео)

Радев: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции