<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски: Тов...

Навални е преместен в карцер без право на свиждания

18 Ноември 2022
0 131

Руският опозиционер Алексей Навални е преместен в карцер и няма право на никакви свиждания. Това е най-тежкото наказание в наказателната колония, в която се намира, и му е наложено само дни преди да семейството му да дойде на планирано посещение, пише Свободна Европа.

През март миналата година критикът на Владимир Путин беше осъден на 9 години затвор за “кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама” – обвинения, които той отрича.

Опозиционерът беше задържан два месеца по-рано, след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравянето с “Новичок”. Формалната причина за ареста беше, че не се е явявал за подписка по стара условна присъда, въпреки че по това време се бореше за живота си в болница.

“Поздравления за мен, издигнах се с още едно ниво в йерархията на затворническите престъпници”, написа Навални във Фейсбук, докъдето има достъп понякога, и съобщи, че преди няколко дни са му съобщили, че трябва да се срещне със Съвет на възпитателите, за чието съществуване до този момент не знаел.

Съветът от “петима намръщени мъже и блондинка със 7-сантиметров червен маникюр”, е казал, че Навални е “тежък нарушител” и затова се препоръчва да бъде преместен в помещение от “камерен тип”.

Навални обяви, че срещу него е образувано ново наказателно дело

От август Навални е бил в наказателен изолатор, с размери два и половина на три метра, в която има само легло, маса и табуретка, завинтени за пода, мивка, тоалетна в ъгъла и много малък прозорец.

Eкип на Current time направи експеримент в какво пространство е живял.

В килията от камерен тип условията са още по-лоши. събуждането е в 5 часа. Вземат му матрака и възглавницата и закрепват леглото за стената. До 9 вечерта той може само да се разхожда из килията, която е малко над четири крачки дълга и три непълни широка. Две книги, вместо една, е единственото удоволствие, което Навални ще има в тази килия, макар че четенето е много трудно – слънчева светлина почти няма.

От 16 часа на ден Навални има право да пише 1 час и 15 минути.

През това време той може да напише публикация в социалните мрежи или писмо. Или да прочете пощата, която получава. Ако му я дадат, защото цялата кореспонденция на политика е в ръцете на цензора на затвора.

Навални допълва, че целта на преместването му в тази килия е да не му бъде позволено свиждане с роднините му. Досега многократно свижданията са били отлагани заради различни “нарушения”, например, че е имал разкопчано копче. Опозиционерът смята, че причината всъщност е, че е създал синдикат в колонията.

Навални е преместен в карцер без право на свиждания

Заради всички наказания той вече не е виждал почти от една година никого от близките си. След няколко дни било планирано да дойдат родителите му, жена му Юлия и едно от децата му. Затова са му наложили най-тежкото наказание – килията, в която се забраняват всякакви свиждания.

“Правят го, за да ме накарат да млъкна. Тогава какво е първото ми задължение? Точно така – да не се страхувам и да не си затварям устата”, написа Навални.

Той призова всички да правят това и при всеки удобен случай да агитират срещу войната, Путин и неговата партия.

От затвора той постави началото на международна антикорупционна организация. Това става година, след като руската Фондация за борба с корупцията беше обявена за екстремистка организация от руските власти.

Заради това през май срещу него беше възбудено ново наказателно дело. Навални е заплашен с до 15 години затвор, които може да бъдат добавени към сегашната му присъда. Новото обвинение е за създаване на екстремистка организация и подстрекаване към омраза спрямо властите.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Навални е преместен в карцер без право на свиждания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции