<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Приближени н...

Най-голямата ядрена подводница на Русия е излязла на учение, съобщи НАТО

03 Октомври 2022
0 3618

Най-голямата ядрена подводница на Русия е излязла на учение, съобщи НАТО, предава Dir.bg.

По данни на американското разузнавне К-329 “Белгород” е изчезнала от базата, за да проведе в района на Карско море изпитания на ракетното торпедо “Посейдон”, известно под кодовото име “Статус-6”.

Най-голямата ядрена подводница на Русия е излязла на учение, съобщи НАТО

Според военни експерти това оръжие ще принуди съюзниците от НАТО да преразгледат концепцията за планиране на военноморските сили на Алианса.

Експерти виждат два сценария за използване на ядрено оръжие в Украйна

Подводницата К-329 се смята за прототип на нова концепция за водене на война, която Русия разработва в условията на напрежение със САЩ.

“Това е изцяло нова категория оръжия, която ще наложи промяна в принципите на планиране на западните военноморски операции, което ще доведе до нови изисквания и нови средства за противодействие”, твърди американски военен експерт.

“Белгород” постъпи на въоръжение в руския флот на 8 юли 2022 г. Размерите ѝ от 184 метра дължина и 15 ширина я правят най-дългата подводница в света. Тази дължина позволява на подводницата да носи първите в света ядрени стелт торпеда и оборудване за събиране на разузнавателна информация.

Най-голямата ядрена подводница на Русия е излязла на учение, съобщи НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции