<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ексклузивно: ...

Най-успешният български учен в НАСА бе непознат в родината си… до днес

24 Ноември 2022
1 1336

Най-успешният български учен в НАСА бе непознат в родината си… до днес, когато един туит на Илон Мъск със снимка на Белоградчишките скали ни обърна внимание към именития ни сънародник, припомнен от Булевард България.

Илон Мъск си запазва маса в ресторант в белоградчишко село?

Проф. Виден Табаков е роден в белогреадчишкото село Стакевци през 1919 година. В началото на 40-те следва инженерство в Прага, Берлин и Виена. А след войната се установява в САЩ, където десетилетия по-късно е обявен за почетен професор на НАСА.

Личният архив на проф. Виден Табаков – водещ специалист в НАСА

Повече от 40 години не успява да се върне в родината си, като едва след падането на Желязната завеса се среща нелегално с брат си на границата между тогавашните Югославия и НРБ. Поводът да се запознаем с историята на Виден Табаков е разказът на общинския съветник на Белоградчик Боян Минков, който възстановява полуразрушения му семеен дом в Стакевци.

Най-успешният български учен в НАСА бе непознат в родината си&#8230; до днес

“След войната не бе възможно да се върна в България. Ако се бях върнал, щяха да ме изпратят на лагер и после, след няколко години, може би щяха да ме направят главен инженер на ТКЗС в с. Стакевци”, цитира думите му професорът по физикохимия Борислав Тошев, който се запознава с Табаков преди 20 години.

Пътят към НАСА

През 1945 година Табаков успява да защити докторска дисертация при Вернер фон Браун – изобретателят на германската ракета V2. Фон Браун успява да емигрира в САЩ след края на войната и става част от новосъздадения космически институт. Конструира ракетата Сатурн 5, с която астронавтите от “Аполо” стигат до Луната.

Виден Табаков работи с друг известен германски инженер – Ханс фон Охайм – който прави възможни първите свръхзвукови реактивни двигатели. Приносът на Табаков е в откриването на материали, с които да се облицоват ракетите, за да издържат при високата температура при изстрелването им. През 1958 година той става част от екипа на фон Браун в НАСА.

Преподавател в университета на Синсинати

По това време започва да преподава в университета на Синсинати – едно от най-важните средища на космическите изследвания. Той е и единственият преподавател с инженерна диплома благодарение на следването си в Германия. В годините след това създава образователна програма, а университетът финансира десетилетната му научна кариера с над 100 милиона долара.

Най-успешният български учен в НАСА бе непознат в родината си&#8230; до днес
Wikipedia/Roumiana456

Табаков успява да посети България едва след края на Студената война. А през 2017 година след смъртта му, негови лични вещи са дарени на Държавния архив.

Семейният дом в Стакевци тъне в разрушение до момента, в който Боян Минков го купува и съхранява със спешен ремонт. Целта е сградата да стане музей на именития българин, името на когото за мнозинството българи тънеше в забрава до споменаването на Белоградчик в акаунта на милиардера Мъск.

Мъск похвали Белоградчишките скали и ги сравни с декор от популярна видеоигра (снимка)

“Считам, че ако повече хора забележат и оценят колко големи забележителности има Белоградчик, градът ни най-после ще започне да се развива. Очарователно, но и малко тъжно е, че някой толкова далеч си дава сметка за богатствата, които имаме тук. Но най-хубавото е, че са истински, а не са част от виртуална видео игра. Те са наблизо – величествени, оцелели във времето, но поставящи нас съвременниците, на изпитания. Въпрос на отговорност и отделеност е да се обединим за популяризирането на красотите, да развием туризма и да подобрим Белоградчик след продължителен застой”, казва Минков в писмо до медиите.

Най-успешният български учен в НАСА бе непознат в родината си… до днес

Видео: YouTube/NASA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции