<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Италия вече...

Не, ваксинациите не отслабват имунната система

02 Септември 2021
0 502

Не, ваксинациите не отслабват имунната система, категоричен е материал на Deutsche Welle.

Антиваксърите продължават да отхвърлят имунизациите – включително защото те отслабвали имунната система като цяло. “Доказателството” е открито в едно нидерландско изследване, но фактите говорят съвсем друго.

Ваксината на BioNTech/Pfizer намалява имунната защита на организма срещу други вируси и бактерии, защото пренасочва всички сили само към коронавируса: тази “новина” бързо се разпространи из социалните мрежи. Хората, които се противопоставят на ваксинациите, веднага започнаха я цитират като уж научно доказателство. Някои потребители отидоха и по-нататък с твърдението, че може да се стигне до смъртен изход: “Хората вече ще мрат не само от Ковид-19, но и от какви ли не други вирусни заболявания”.

Тези твърдения се позовават на изследване от Нидерландия, което излезе през май като предварителна публикация на една научна платформа, но досега не е получило независима научна оценка. Операторите на платформата изрично предупреждават, че предварителните публикации са само неокончателни работни доклади, които не бива да се взимат предвид в клиничната практика и в здравеопазването и да излизат като официална информация в медиите.

Така че нека да видим какво твърди това изследване и доколко твърденията му са релевантни.

Доказва ли изследването от Нидерландия, че ваксинацията срещу коронавирус отслабва имунната ни система?

Отговорът гласи: твърдо не. Изследването установява, че ваксината на BioNTech/Pfizer е ефикасна, казва един от авторите му – Михай Нетеа от университета “Радбауд” в Неймехен. Внушението, че според изследването ваксината срещу Ковид-19 отслабва имунната система, е невярно, казва Нетеа. В интервю за ДВ той обяснява: “Искахме да установим какви са имунологичните ефекти на новите ваксини. Това е важно, защото ще ги ползваме още дълго време. Лошото е, че някои хора интерпретират нашето изследване в посока, която изобщо не сме имали предвид”. Михай Нетеа е категоричен: няма клинични данни, които потвърждават, че ваксината отслабва имунната система и прави хората по-уязвими за други инфекции.

В рамките на изследването е била наблюдавана и малка група от 16 ваксинирани, при които се появили възпалителни реакции на вродения имунитет. Учените установили, че ваксината не само създава придобит имунитет, но влияе и върху вродения – познат ефект и при други ваксини. Резултатите от нидерландското изследване са интересни за учените, но за обикновените хора нямат никакво значение, казва за ДВ Кристине Фалк, председателка на Германското дружество за имунология.

Не, ваксинациите не отслабват имунната система
Дали непосредствено след ваксинацията хората не стават по-уязвими за други болести?

И по този въпрос: твърдо не. В социалните мрежи се появиха твърдения, че в резултат от промените, които предизвиква ваксината, имунната система става по-податлива на бактерии  и други вируси.

Това не е вярно, защото имунната система на човека има много широк диапазон и без проблеми може да “воюва на няколко фронта”, включително и след ваксинацията срещу Ковид-19, обяснява Кристине Фалк. Тя опровергава и друго твърдение, появило се в социалните мрежи: че уж след ваксината човешкият организъм ставал по-уязвим за различни херпеси, например за херпес зостер.

Дали ваксината причинява опасни изменения в имунната система?

Една формулировка в новината за изследването особено разбуни социалните мрежи: “препрограмиране на вродените имунни отговори”. Звучи опасно, но всъщност означава “трениран имунитет” или “вродена имунна толерантност”. Кристине Фалк подчертава: “Всички ваксини въздействат върху вродената имунна система”. Това обаче изобщо не означава, че препрограмирането на вродените имунни отговори отслабва цялата имунна защита, подчертават както съавторът на изследването Михай Нетеа, така и Кристине Фалк.

Фалк смята за неправилна интерпретацията, която дава в своя подкаст известният епидемиолог и публицист д-р Александър Кекуле. Той казва: “При ваксинирането срещу SARS-CoV-2 се притъпява имунният отговор срещу други вируси. Имаме едно пренасочване на активността срещу SARS-CoV-2, а срещу други вируси имунитетът – пак тъй да се каже – намалява”. Но от нидерландското изследване подобен извод не може да се направи.

Променя ли ваксинацията имунната ни система в дългосрочен план?

Още едно твърдо не. Приспособяването на вродените имунни отговори към ефекта от ваксинацията е само краткосрочен ефект, подчертава Михай Нетеа. Същото наблюдава и Кристине Фалк. Само две седмици след получаването на втора доза ваксина срещу Ковид-19, имунната система се завръща в нормалното си състояние. В същото време са възникнали и желаните антитела – нещо като памет за имунната защита.

Истински опасно е нещо друго, твърди имуноложката Кристине Фалк: промените, настъпващи в имунната система след заболяване. “Наблюдавахме 100 пациенти. Дори при леките случаи вирусът сериозно стресира имунната система и тя е принудена да води люта битка. И настъпващите в резултат от това изменения все още се наблюдават месеци по-късно. Това ме тревожи много повече”, обяснява Фалк.

Не, ваксинациите не отслабват имунната система

Източник: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции