<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153558" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ще и...

Нидерландия пуска Хърватия и Румъния в Шенген, но не и България

03 Декември 2022
0 819

Нидерландия пуска Хърватия и Румъния в Шенген, но не и България.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация. Тази позиция е била гласувана на заседание на правителството на Марк Рюте в петък, пише Свободна Европа.

Решението за блокиране на българското присъединяване не е политическо, а се основава на факти.

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

Външният министър Вопке Хукстра пък добави, че е “твърде рано” за промяна на тази позиция по отношение на България.

Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава.

“Приветствам признаването от страна на нидерландското правителство на подготовката на Румъния за присъединяването й към Шенген като ключова стъпка към постигането на тази цел, станала възможна чрез диалог и сътрудничество”, написа в Туитър премиерът на Румъния Николае Чука.

Австрия: България и Румъния не са дорасли за Шенген

Президентът Румен Радев реагира остро, след като Нидерландия реши да блокира присъединяването на България към Шенген.

„Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!”, написа държавният глава в пост във Facebook.

Той определя като внушение думи на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата на България може да бъде премината „срещу 50 евро”.

„Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€“, написа още Радев.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

На нея министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Дори една държава да е против, България няма да получи разрешение.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване и падане на границите в зоната. Освен Нидерландия, Австрия също е против приемането на България, като е възможно противопоставяне и от страна на Швеция.

На 16 ноември ЕК призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне.

След това българският парламент също прие декларация. Той призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Нидерландия пуска Хърватия и Румъния в Шенген, но не и България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции