<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още шестима т...

Новата лунна ракета на НАСА е на стартовата площадка преди дебютния си полет (видео)

17 Август 2022
0 183

Новата лунна ракета на НАСА е на стартовата площадка преди дебютния си полет, плануван за 29 август.

В капсулата няма да има екипаж, а само тестови манекени със сензори за измерване на радиацията и вибрациите. Тя ще лети около Луната няколко седмици, преди да се върне обратно и да се спусне в Тихия океан.

Ядрени реактори на Луната иска да построи НАСА

Новата лунна ракета на НАСА е на стартовата площадка преди дебютния си полет (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Полетът е първата стъпка от програмата “Артемис”, кръстената на митологичната сестра-близначка на Аполон. Целта на НАСА е да осъществи полет с астронавти в орбита около Луната след две години и кацане на повърхността й с човешки екипаж още през 2025 г.

Новата лунна ракета е с 12 метра по-къса от “Сатурн V”, използвани по време на програмата “Аполо” преди половин век. Тя обаче е по-мощна, тъй като използва основна степен и двойни бустери, подобни на тези в космическите совалки.

“Когато я погледнете, ракетата изглежда почти ретро. Сякаш се връщаме във времето към “Сатурн V”, каза по-рано през месеца ръководителят на НАСА Бил Нелсън. “Това обаче е напълно различна, нова, изключително сложна, по-усъвършенствана ракета и космически кораб”, допълва той.

24 астронавти летяха до Луната по време на програмата “Аполо”, 12 от тях кацнаха на нея в периода между 1969 и 1972 г.

Източник: NOVA

Новата лунна ракета на НАСА е на стартовата площадка преди дебютния си полет (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции