<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ, Франция ...

Нови боеве в Нагорни Карабах съживяват риска от война в анклава

04 Август 2022
0 186

Нови боеве в Нагорни Карабах съживяват риска от война в анклава, предава OFF News.

Съобщава се, че са загинали най-малко двама арменски бойци и един азербайджански войник.

Властите в Азербайджан днес обявиха, че са поели контрола над няколко позиции и са разрушили арменски мишени в Нагорни Карабах.

Нови боеве в Нагорни Карабах съживяват риска от война в анклава
iStock

“Установен е контрол върху няколко важни височини, сред които и хълмове”, се казва в изявление на министерството на отбраната на Азербайджан. В него се добавя, че азербайджанските сили са напът да укрепят тези позиции.

Кой срещу кого воюва в Нагорни Карабах и защо това е важно

Русия обвини Азербайджан, че е нарушил прекратяването на огъня в оспорвания анклав и допълни, че руски мироподдържащи военни, разположени там, се опитват да стабилизират ситуацията.

“В зоната на Сарибаба режимът на прекратяване на огъня бе нарушен от въоръжените сили на Азербайджан”, заяви руското министерство на отбраната.

Планинският анклав Нагорни Карабах стана арена на пълномащабна война през 2020 година. Впоследствие се стигна до преговори с посредничеството на Русия.

Десетки хиляди блокираха Ереван заради готвено споразумение с Азербайджан (снимки)

Ситуацията се изостри отново в края на юли тази година. При престрелки от двете страни загинаха няколко военнослужещи. В Карабах вече е обявена частична мобилизация. А Азерабайджан настоява да контролира град Лачин, който е единствената връзка на Армения с непризнатата република.

Нови боеве в Нагорни Карабах съживяват риска от война в анклава

Източник: OFF News

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции