<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128975" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Исторически ...

Новият Сидеров и старите трудови лагери

12 Май 2022
0 3017

Още с влизането на партия “Възраждане” в 47-ото Народно събрание, както и с факта, че лидерът ѝ Костадин Костадинов стана четвърти в кандидатпрезидентската надпревара, беше ясно, че случващото се е знак за опасни процеси. Въпреки хаоса и острото противопоставяне в политическата система в България от възхода на Волен Сидеров насам не е имало формация, която да се обявява толкова открито яростно против членството на България в НАТО и ЕС, пише Полина Паунова за Капитал.

Дадоха Волен Сидеров на прокурор заради нахлуването му в NOVA телевизия
БулФото

Но ето че почти десетилетие след като лидерът на “Атака” издаде “Планът срещу колониалното робство” (а после закономерно залезе), в недрата на партийната система у нас се появи нов борец със западния “колониализъм”. За разлика от времето обаче, когато Волен Сидеров се издигна на крилете на любовта към Русия, сега контекстът е много различен.

Руската инвазия в Украйна

Събитията в Украйна ясно пренареждат световната политическа сцена, в която руският президент Владимир Путин, наредил инвазията и убийствата на цивилни хора, едва ли вече ще намери място. Но използвайки липсата на адекватна информация, всяването на страхове и недоволството на различни социални групи председателят на самообявилата се за “единствената патриотична партия” в България Костадин Костадинов умело тласка част от общественото мнение в прокремълска посока.

“Z“ и руски знамена се развяха на протеста на “Възраждане“ (видео и снимки)

С ясна стратегия в социалните мрежи и подкрепата на медии като близкия до предишните управляващи в. “Труд”, в който Костадинов редовно изказва позициите си, както и под разсеяния поглед на прокуратурата, партия “Възраждане” от 2017 г. досега успя да отвоюва и закрепи позиции в политическия живот, довели до влизането ѝ в парламента. Последните социологически изследвания сочат, че само за четири месеца в Народното събрание Костадинов е успял да удвои подкрепата за формацията си.

От "Възраждане" обявиха кога излизат на нов протест
БулФото

Според изследване на организацията “Данни за добро” към момента “Възраждане” е най-влиятелният политически субект в българския “Фейсбук” – с над милион интеракции към публикации, свързани с нея и основните ѝ лидери, само за седмицата след 1 май. За сравнение: двете най-големи формации в парламента – “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, изостават от “Възраждане” с по над 900 000 действия от страна на потребители към тях.

Матрьошката “Атака”

Костадинов, който заради проруските си позиции си спечели прякора “Копейкин” в социалните мрежи, учредява “Възраждане” през 2014 г., точно когато Волен Сидеров фиксира антизападния характер на “Атака” в “Планът срещу колониалното робство”. Допреди това беше само националистически проект, който не заемаше особени позиции за геополитическата ориентация на България.

Историята на “Възраждане” поразително прилича на тази на “Атака”, включително и в “еволюирането” от националистически до проруски проект. Затова не е изненада, че в парламента Костадин Костадинов се превърна в гласа на Путин. “Възраждане” е и най-откритият канал на проруската риторика в публичното пространство.

„Възраждане” свали украинското знаме от сградата на Столична община (видео)

През изминалата седмица партията организира протести в София и Варна с искане оставката на правителството с мотив – “решенията, свързани с войната в Украйна, както и тези за проблемите на обществото”. Демонстрациите бяха подчертано антизападни, с развети български и руски знамена.

За разлика от по-обраните си конкуренти в това политическо пространство, Костадинов открито настоява за референдум за излизане на България от НАТО, както и за отказ от въвеждане на еврото в страната.

Новият Сидеров и старите трудови лагери

“Нямаме държава, имаме управлявана отвън колония. Може би само украинската колония е по-зле от нас”, твърди той във видео, с което анонсира свикването на демонстрацията в сряда.

Приликите със Сидеров, който преди него оглавяваше “антиколониалните протести”, не свършват дотук. Наред с пропагандата срещу НАТО и евросъюза, Костадинов също конструира всичките си политически тези върху реч на омразата.

Инакомислещите – в трудови лагери

И ако Волен Сидеров изпращаше “циганите на Сатурн”, лидерът на “Възраждане” дори не си прави труда да търси игра на думи, с която да “опакова” заканите си.

Така на среща с избиратели в Силистра той в прав текст говори за наказателни трудови лагери, ако вземе властта. 

“Този апарат ще бъде тотално унищожен от нас. Всеки един от тези хора в момента, които участват в управлението на държавата или е част от държавния апарат, ще бъде поставен пред следния избор: или е с нас, българите, или отива да плаща престъпленията си в затвора или в трудовите лагери”, казва Костадинов.

Напрежение на протест на “Възраждане” пред Столична община (видео)

От изявите му има и други крилати фрази: “Или побеждаваме (на изборите – бел.ред.), или ще ни довършат като народ.” За след победата Костадинов също има виждане: 

“Държавата ще работи така, както ние преценим, когато започнем да управляваме”

За противниците си Костадинов също има мисия.”Повярвайте ми: ще ги сгазим, ще ги смачкаме, ще ги унищожим. Нямаме друг избор”, декларира той пред своите избиратели.

А противници са всички от “българския колониален елит”. В него влизат парламентарните партии, президентът, който бил “предател”, защото не искал предсрочни избори, и всякакви проекти като “партията “Американски възход на натовския генерал Янев”.

Сценарият с “по-малкото зло”
Новият Сидеров и старите трудови лагери

Говоренето срещу политическите конкуренти разкрива и още една прилика между Костадинов и Сидеров. Бидейки агресивни и крайни, “Атака” и “Възраждане” успяват да направят антизападните послания на останалите да звучат по-приемливо. И в ситуация на критични избори да са “по-малкото зло”.

Така на фона на “Атака” ВМРО и НФСБ изглеждаха като “умерени” партии, които влязоха в кабинета “Борисов” 3 като официални коалиционни партньори. Въпреки многократните преди това твърдения на лидера на ГЕРБ, че никога не би влязъл в коалиция с националисти.

Събитията около “Възраждане” следват горе-долу същия ход. Най-ясно сравнението може да се направи през темата за войната в Украйна. Докато Костадинов нарича партиите, които заклеймяват агресията на Русия “колонизирани от САЩ” и заплашва с “гражданско неподчинение”, ако България окаже военна помощ на Украйна, позициите на лидера на БСП Корнелия Нинова и на лидера на новоизлюпената партия “Български възход” Стефан Янев в същата посока могат да минат за “неутрални” и “балансирани”.

Прокуратурата пере най-добре

Матрицата, по която са създадени Волен Сидеров и Костадин Костадинов, дава обаче един съществен дефект. Напълно видимо е, че действията и на двамата през годините, макар и нарушаващи куп норми в конституцията, остават несанкционирани от държавата.

„Възраждане” свали украинското знаме от сградата на Столична община (видео)

Неотдавна например дейци на “Възраждане” се изкатериха с вишка по фасадата на Столична община, за да свалят украинския флаг, необезпокоени от полицаи, присъствали на демонстрацията. Самите полицаи пък били възпрепятствани да извършат каквото и да било от двама депутати от “Възраждане”, които се позовали на имунитета си.

Случаят напомня на поредицата акции на Волен Сидеров и бивши депутати от “Атака”, които си позволяваха да обвиняват, ругаят, удрят шамари и прочие на всякакви граждани – от търговци до студенти. А делата заради действията им, доколкото ги имаше, завършваха със споразумения за глоби и пробация.

Безспорно е също разсеяното поведение на прокуратурата, свързано със субсидията на “Възраждане”, която партията получи след изборите през 2017 г. Тогава тя спечели 1% от вота и получи право на субсидия от 1.6 млн. лева за следващите 4 години.

По-късно в разследване на Нова телевизия се твърдеше, че впоследствие партийният лидер си е купил къща за 200 000 лева на брега на морето и кола за 40 000 лева, а съпругата му към онзи момент се е сдобила с нов апартамент във Варна за 100 000 лева. Самият Костадинов тогава обясни, че е имал спестени 15 000 лева, а за да си купи въпросния имот е изтеглил заем за още 199 000 лева.

След изнасянето на тази информация Окръжната прокуратура във Варна се самосезира и беше образувано досъдебно производство, за чийто развой към момента липсват публични данни.

От “Капитал” са опитали да се свържат с Костадин Костадинов за организираните протести, хода на производството срещу него и за твърденията му, че ще изпраща противниците си в трудови лагери. И той, и пиарката на партията отклонили въпросите.

Защо подкрепата за Костадинов расте?

Въпреки неясностите около образа на Костадинов социолози констатират, че подкрепата за него расте. Те си обясняват това с факта, че “Възраждане” експлоатира теми, свързани със социално недоволство, и така обира протестен вот. А от “зелените сертификати” и бедността недоволството може да бъде насочено и към външната политика на правителството.

Любопитно е, че на последните избори “Възраждане” генерира 13 736 гласа, или 6.14%, от вота зад граница. Това е почти тройно по-голяма подкрепа в сравнение с БСП. Сега партията очевидно си е поставила за цел да разширява влиянието си по места – преди местните избори догодина.

Организация “Данни за добро” отчита сериозен ръст на споделянията на публикации от интернет страницата на партията в различни местни групи във “Фейсбук”. Местни общности като “Ушите на Казанлък”; “Моята Стара Загора”; “Пещерци”; “Алоо, кметът на Враца”; “Пловдив” и прочие са затрупвани с рекламни публикации на партията.

Всичко това, заедно с хранителната среда, създадена от манипулациите за войната, която Русия води в Украйна, може да доведе до допълнителен подем на “Възраждане”. От публикациите на Костадинов в социалните мрежи се вижда, че той последователно присъства из страната – не само виртуално, но и физически. И без съмнение печели преднина пред партии, които правят това само преди избори.

Новият Сидеров и старите трудови лагери

Източник: Капитал

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • За справедливост

    25 Август 2022

    Първо ...пишете глупости ,и ... второ ...не познавате Самарското знаме, подвеждате хората, които ви четат глупостите

Реакции