Сигнализирай!

Алекс Алексиев: Корупцията тук е абсолютно пагубна за народа

Gospodari.com
Gospodari.com
29.07.2019 г.
10
0

На 28 юли почина известният политолог Алекс Алексиев. Той бе син на големия български карикатурист и писател Райко Алексиев, убит от комунистическата власт малко след 9 септември 1944 г. Алекс Алексиев беше експерт по сигурност, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. Последното му интервю, дадено за агенция "Фокус":

 

- Г-н Алексиев, как при опростяване на данъчните задължения на мюфтийството държавата ще се бори с чужди разузнавателни централи? 


- По принцип има някакъв резон в това, за да се употребява това нещо за борба с корупцията и особено с цел защита на националната сигурност, както и да се търсят възможности за обвързаност, но преди това трябва да се каже кой застрашава България. Което правителството въобще избягва да каже. То е съвсем ясно. Досега на нашето мюфтийство се плащаше от Турция, по-скоро от Дианет. Дианет е ислямистка организация, която в никакъв случай не желае доброто на България. Затова трябва да говорим, а не за опрощаване на дългове и прочие. Това е друга тема, която няма нищо общо с националната сигурност. Националната ни сигурност наистина е заплашена от това, че кой е виновен за това, може би трябва да отидем доста навътре в годините, мисля, че беше Костов, който го позволи. Защо ние позволихме на една чужда държава да се грижи за едно от нашите важни, второто по големина, вероизповедания? Това е проблемът.


- Как чрез вероизповеданията може да се оказва влияние от чуждите разузнавателни централи и политически центрове? От кои държави, освен от Турция, са тези централи?


- Има някакво финансиране на православната църква от Русия, с което аз не съм много добре запознат, затова не се смятам за компетентен да коментирам, но факт е, че Турция, с която съм много добре запознат, в момента е ислямистка държава, нейният шеф Ердоган е един разюздан ислямист и, разбира се, това, което те правят в България, в никакъв случай не е от полза за нашата национална сигурност. За това говорим. И тези, които са довели работата дотам, би трябвало да се засрамят от това, което са направили. Сега друг въпрос е кой стои зад тези опрощавания, кой се интересува от това, защото тук трябва да се спомене, че партията, която най-много иска това да стане, е ДПС. А ДПС имат изгода от това, те винаги са смятали, че ако ти си мюсюлманин, трябва да гласуваш за ДПС, което е, разбира се, абсолютно неправилно и порочно, бих казал. Но така се насложиха нещата още от самото начало. И затова нещата са много по-сложни от това просто да се опрости дългът на мюфтийството. Съвсем правилно е ние, нашата държава да плаща на нашите вероизповедания, според мен. Това е принципът в много от европейските държави и в много от тези държави, напоследък Австрия, вече се забранява външното финансиране, защото се вижда до каква степен това е пагубно за държавата. В Германия в момента организацията DITIB, която по същия начин се финансира от Дианет, от Турция, в момента ръководи близо 900 джамии. И какъв е резултатът от това? Резултатът от това е, че 63% от немските турци, които са там вече от 70-те години, гласуваха за ислямиста Ердоган. С други думи, въпреки че са в Европа от две генерации вече, нищо не са научили от европейските ценности, от идеите за първенство на закона. Напротив, те продължават да поддържат един разюздан ислямист. Дотам се стига, когато държавата остави чужди държави да командват твоето вероизповедание. Има много мюсюлмани, които са толкова неподатливи на екстремизъм, колкото са християните. Но огромното количество от тях не се поддават на европеизиране, в смисъл на приемане на нормите на Европа, на нейните ценности и това е нещото, което безпокои много хора, включително и мен.


- Господин Алексиев, има ли хляб в твърдението, че руският премиер Медведев е бил в София, но не заради енергийни проекти, а за да се предотврати черноморска криза, в която едни срещу други да се изправят Русия и НАТО? 


- Това са според мен странични въпроси, които отвличат вниманието от главната тема, а тя е, че ние продължаваме напълно да зависим от Русия за нашето снабдяване, особено с газ. И това е според мен непростимо за това правителство. Ние сме едва ли не единствената държава в Европа, която продължава да зависи напълно от един доставчик. Защо е това? Защото, за съжаление, хората, които управляват газовата индустрия, са абсолютно корумпирани. Може би знаете, че според руски източници Русия е донесла в България близо 800 милиона долара. Те са изчезнали. Къде са изчезнали? Откраднати са. Да си говорим в прав текст. И Путин е с право да си иска парите в момента. Защо са откраднати? Защото такава е цялата система. И системата е такава единствено защото разчита единствено на Русия. Погледнете какво става в Турция. Турция може да е всякаква, но в това отношение те са много по-умни от нас. В последната година 63% е намалял вносът на Турция от нашия балкански газопровод. Защо? Защото Турция решава, и то доста решително, да започне да се снабдява от другаде -  с втечнен газ от Катар, от много други, дори от Америка. Турция прави това, което ние отдавна би трябвало да направим, но не правим, поради това, че корупцията тук е абсолютно пагубна за народа.

 

Източник: Сега

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.