Сигнализирай!

Уволниха председателя на АПИ, спрял всички ремонтни дейности на агенцията

Gospodari.com
Gospodari.com
20.07.2021 г.
13
0

Служебният регионален министър Виолета Комитова е уволнил председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев. Причината е проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на агенцията, информират от ведомството.

Инж. Минчев е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане. По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, на практика блокира дейността на фирмите, поясняват още от ведомството.

А малко след това стана ясно, че министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие Виолета Комитова са сезирали главния прокурор Иван Гешев за нарушения при разходване на бюджетни средства от АПИ.

Нарушенията са установени в ход на съставянето на анализ. В сигнала до главния прокурор са посочени случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, които са сключени с обществени поръчки.

Справка сочи, че Агенцията е възложила допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора надвишението е общо 2,9 млрд. лева над стойността им.

При одобрен бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. за 2022 и следващите години.

В сигнала се посочват също примери за многократно надвишаване на предоставените гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.