Сигнализирай!

Има опасност големи вълни да разбият кораба край Камен бряг и да предизвикат екокатастрофа

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2021 г.
34
0

Пред екокатастрофа, има опасност корабът край Камен бряг да се разбие

Възможно е да се стигне до сериозна екокатастрофа в Черно море, съобщава Клуб Z . Още около 3000 л гориво, необходими за задвижване на агрегатите, са останали на кораба край Камен бряг. Едно от най-сериозните опасения е, че той може да се разбие в скалите заради лошото време и силното вълнение на морето.

Част от азотните торове от заседналия кораб край Камен бряг падат в морето (видео)

Пред екокатастрофа, има опасност корабът край Камен бряг да се разбие

Част от опасния товар е попаднал в морето при разтоварването през нощта. Това се случва въпреки заповедта на екоминистъра за безопасното му разтоварване.

На този етап операцията по разтоварване на част от азотния тор и изтеглянето на заседналия кораб претърпя провал и е временно прекратена. Днес се очаква тя да бъде подновена. 

700 тона от насипния товар на кораба трябваше да бъдат прехвърлени в торби с вместимост 1 тон и транспортирани с баржа до Варна.

Директорът на Изпълнителна дирекция "Морска администрация" Живко Петров заяви, че машината, която трябвало вчера да пълни торбите, е аварирала. Взето било решение азотният тор да бъде прехвърлян с кофата на плаващия кран, която не е пригодена за насипни товари. Така, на всяко загребване между 100 и 200 кг тор падат в морето.

Въпреки че половината от товара не беше прехвърлен, изтеглянето на кораба започна, но без успех. По време на операцията едно от въжетата се скъса и се наложи тя да бъде прекратена.

Министърът на транспорта Христо Алексиев определи като престъпна безотговорност в години назад липсата на техника и на план за действие в една такава ситуация. Смята, че изтеглянето на кораба е задължение на корабостобственика.

Екокатастрофа

"Учудващо обаче за мен, "Морска администрация" му е дала твърде много време – една седмица, за да направи план и още един месец, за да изведе кораба, което за мен е безумно. Ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които не са си свършили отново работата", каза Алексиев.

Изпълнителният директор на "Морска администрация" Живко Петров преизна, че вероятно са допуснали грешка. "Вярно е да, изтича част от товара в морето, но той не е толкова отровен този товар. Все пак предпочетох да намалим риска да се разбие цялото това количество, той рискът все още стои..с цел евентуално днес да пробваме да го дръпнем кораба."

По негови думи страната ни не разполага с техника за аварийни ситуации.

За да се избегнат по-сериозни щети, корабът ще бъде укрепен с 4-тонни котви, собственост на Военноморските сили, заяви транспортният министър. Той обяви, че се е свързал с холандска фирма, специализирана в спасителни операции.

Пред екокатастрофа, има опасност корабът край Камен бряг да се разбие

Източник: Клуб Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.