Сигнализирай!

Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски", постанови ВАС

Gospodari.com
Gospodari.com
08.10.2021 г.
13
0

Върховният административен съд (ВАС) разпореди името на един от собствениците на "Ефбет", Цветомир Найденов, да бъде извадено от т.нар. черен списък на свързаните със санкционираните по глобалния закон "Магнитски" българи.

Списъкът бе създаден с решение на Министерския съвет на 4 юни и в него бяха включени физически и юридически лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ. Идеята на служебния кабинет бе да се блокира възможността държавни структури да бъдат засегнати от санкциите.

Семейство Найденови: Нямаме отношения със засегнатите по закона “Магнитски” лица

До момента решения по подобни казуси на Административния съд София-град гласяха, че ако физическо или юридическо лице е попаднало в "черния списък" на българските власти като свързано със санкционираните от САЩ по глобалния закон "Магнитски" и реши да обжалва това, то действието на решението на Министерския съвет спира, докато няма окончателно произнасяне по делото. На практика, докато няма окончателно произнасяне, фирмите не могат да търпят последиците от попадането им в "черния списък", но и това не ги изважда автоматично от него.

Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски", постанови ВАС
Снимка: NOVA

Според съдебния състав от ВАС, който се е произнесъл по жалбата на Найденови, действията по поддържане на "черния списък" със свързани лица са фактически, а не правни.

Божков – 7, Пеевски – 0. Какво реално се случи след санкциите “Магнитски”

Съдът посочва, че поддържането на данните на Найденови във въпросния списък следва да се квалифицира именно като фактическо действие, което продължава и към настоящия момент и засяга правната сфера на жалбоподателя.

"Нещо повече, от представеното от страна на ДАНС се установява, че ДАНС не разполага с преписка, въз основа на която жалбоподателят да е включен в списъка", пише в решението си съдебния състав.

Как бе създаден "черният списък" и как имената на братя Найденови попаднаха там, можете да се осведомите тук.

Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски", постанови ВАС.

Източник: Дневник

Заглавна снимка: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.