Сигнализирай!

Връщането на учениците в клас може да се отложи до 8 ноември (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.10.2021 г.
21
0

Шансовете учениците от 1-до 4 клас (в най-засегнатите от Covid-19 общини в страната) да се върнат в клас от следващата седмица изглеждат все по минимални, пише Дневник.

Министър Денков и заместничката му Мария Гайдарова посочиха нова крайна дата това да стане - 8 ноември (понеделник).

В столицата и най-големите градове (Пловдив, Варна, Русе) учениците преминаха изцяло към онлайн обучение, тъй като заболеваемостта надмина 750 на 100 хил. души за последните две седмици.

По настояване на президента, служебните министри на здравеопазването и образованието обявиха план, според който от следващата седмица - "най-вероятно около вторник-сряда" (2 - 3 ноември) да започне поетапното връщане към присъствено обучение, съпроводено от редовно изследване на децата и учителите два пъти седмично.

За целта здравното министерство трябва спешно да осигури 400 хил. бързи антигенни тестове за учениците. Те трябва да са щадящи - на базата на изследване на слюнка, вместо взимане на проби от носоглътката.

Обществената поръчка за тях обаче беше обявена едва вчера. Срокът за оферти е до късния следобед на петък (29 октомври).

В интервю за телевизия "България он еър" образователният министър коментира, че не е изключено първоначално обявеното намерение да не се осъществи.

"Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември - това е крайната дата, освен ако няма пълен локдаун, което също не е изключено", заяви Николай Денков.

По същото време, в интервю за bTV Мария Гайдаров, зам.-министър на образованието, подчерта, че връщане на учениците в клас не е възможно, докато не се осигури "абсолютно безопасна среда" за учениците чрез тестване и допълни, че разумният срок за връщане не е следващата седмица.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени минимум два дни предварително кога ще започне тестването.

От интервюто на Николай Денков стана ясно и, че властите подготвят информационна кампания за тестовете, която ще започне след като бъде избран видът тест.

По данни на Мария Гайдарова в момента около 30% от учениците в България учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта все още е под 750 на 100 хил. души и училищата редуват випуските в клас и дистанционно. В карантина са 2.4 на сто от учителите.

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.