Сигнализирай!

Лидерите на страните от Г-20 постигнаха споразумение за климата

Gospodari.com
Gospodari.com
31.10.2021 г.
20
0

Лидерите на страните от Г-20 постигнаха споразумение за климата, пише Dir.bg. Това съобщи днес източник на Ройтерс, макар че подробностите още не са известни.

Лидерите са се договорили за цели, надхвърлящи тези, договорени на Парижкото споразумение за климата от 2015-та година. Тогава беше договорено глобалното затопляне да бъде ограничено до под 2 градуса. 

В текста има призив за съществени и ефективни действия на всички страни за постигане на целта глобалното затопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Ще има и констатация, че е важно към средата на века да се постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове, както и призив за действия през настоящото десетилетие за промени в националните планове за намаляване на емисиите.

В комюникето се подчертава важността да се изпълни обещанието да бъдат "мобилизирани" 100 милиарда годишно за развиващите се страни до 2025 г., за да им се помогне да се откажат "възможно най-скоро" от добива на електроенергия от въглища.

Различнията по темата с глобалното затопляне

По-рано днес други източници казаха, че се водят трудни преговори по изглаждане на различията за това как да бъде овладяно глобалното затопляне. Основните теми в процеса на преговори са намаляване на субсидиите за изкопаемите горива, прекратяване на добива на енергия от въглища и установяване на твърди дати за постигането на нулеви въглеровни емисии.

По време на форума руският президент отбеляза, че средната годишна температура в Русия расте повече от 2,5 пъти по-бързо от световната. За десет години се е увеличил с повече от половин градус ", каза той.

Лидерите на страните от Г-20 постигнаха споразумение за климата

Путин подчерта, че топенето на вечната замръзналост, което представлява значителни обеми от руска територия, също е причина за безпокойство.

"В Арктика скоростта на затопляне, както знаете, е дори по-висока", добави президентът. Русия планира да постигне целите за въглероден неутралитет до 2060 г. 

Туристическият сектор

Страните от Г-20 се съгласиха да подкрепят възстановяването на туристическия сектор. Той беше сериозно засегнат от пандемията на коронавирус, се посочва още в декларацията след срещата на върха в Рим.

"Въз основа на работата, извършена през 2020 г., ние ще продължим да подкрепяме бързото, устойчиво и цялостно възстановяване на туристическия сектор. Той е един от най-тежко засегнатите от пандемията", цитира ТАСС текста на документа. Както беше отбелязано, страните от Г-20 се ангажират да предприемат мерки по отношение на безопасното и безпрепятствено движение. Те ще се концентрират и върху дигитализацията на туристическата индустрия.

Лидерите на най-големите икономики в света вчера подкрепиха налагането и на минимална данъчна ставка върху корпорациите - 15% върху печалбата на големите компании. С него се цели установяване на международни данъчни правила. Целта е да не могат мултинационалните компании да избягват данъчно облагане чрез регистрирането си в офшорни територии.

След Рим лидерите от Г-20 отиват в шотландския град Глазгоу. Там трябва да се споразумеят за намаляването на вредните емисии и контрол над повишението на средната температура. Страната ни ще бъде представена от служебния премиер Стефан Янев.

Екоактивисти от всякакви природозащитни организации, включително и Грета Тунберг, се събраха в Глазгоу.

Във форума участват представители на близо 200 държави. В продължение на две седмици те ще обсъждат как човечеството все още може да успее да овладее затоплянето на климата. Очаква се да присъстват около 25 000 души, включително хиляди журналисти и климатични активисти.

Лидерите на страните от Г-20 постигнаха споразумение за климата

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.