Сигнализирай!

BBC откри луксозен имот за почти 14 млн. паунда на "криптокралицата" Ружа Игнатова в Лондон (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.11.2021 г.
59
0

Поредното разследване на BBC за безследно изчезналата "криптокралица" Ружа Игнатова, установило, че българката притежава жилище за почти 14 млн. паунда в британската столица, пише Дневник.

BBC откри луксозен имот за почти 14 млн. паунда на "криптокралицата" Ружа Игнатова в Лондон
SHUTTERSTOCK / PAUL HAMPARTSOUMIAN

"Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едва си поемаха дъх - всеки носеше по 20 чанти".

Така описва прибирането на Игнатова от обиколка по скъпи бутици бивш портиер на сградага в елитния лондонски квартал "Кенсингтън". Като под "горките мъже" той има прдедвид българските ѝ телохранители.

С тази случка от 2016 г. започва и разследването на британската медия.

Съдът в Мюнстер се зае с криптопирамидата OneCoin на Ружа Игнатова

Публикацията на подкаста "Изчезналата криптокралица" (The Missing Cryptoqueen) този път е част и от разкрития по Досиетата "Пандора".

Огромен масив данни за това кой стои зад фирми, регистрирани в офшорни зони с прикрити собственици.

BBC откри луксозен имот за почти 14 млн. паунда на "криптокралицата" Ружа Игнатова в Лондон
снимка BBC

Авторите на подкаста обещават още серии през 2022 г. Измамата на Ружа Игнатова възлиза на 4 млрд. евро и в Европа вече са в ход дела. Тя продавала несъществуващата криптовалутата OneCoin,

На 17 септември в Мюнстер започна процес срещу адвоката ѝ в Германия Мартин Брайденбах по обвинения в пране на пари и превод на 20 млн. евро в Лондон за купуване на луксозния имот. Други двама са изправени пред обвинения в източване на милиони евро в схемата.

Криптокралицата

Според BBC само във Велибритания са ощетени хора с над 100 милиона паунда.

Авторите описват, че именно от делото на Брайденбах се е разбрало за апартамента с четири спални и басейн с подвижен покрив в сградата, известна като "Абътс хаус".

BBC откри луксозен имот за почти 14 млн. паунда на "криптокралицата" Ружа Игнатова в Лондон
снимка BBC

Ключовото е разкритието, че Ружа Игнатова е притежавала имот на британска територия с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group.

Британското разследване срещу българката беше прекратено през септември 2019 г. с обяснение, че "не бяха установени каквито и да е активи на OneCoin в Обединеното кралство".

Два месеца по-късно в друго дело излиза името на компанията Abbots House Penthouse Limited на остров Гърнси. Американската правна кантора Locke Lord с офис в Лондон забелязва нещо нередно за източника на превод от 20 милиона евро.

Разследването води до нейния бивш служител Марк Скот, срещу когото започва дело за пране на пари и в него се разбира, че фирми на Ружа Игнатова са давали парите за купуването на луксозния имот в "Кенсигтън".

Кейт Уинслет ще продуцира филм за финансовата пирамида на българката Ружа Игнатова

На 25 октомври 2017 г. тя се качва на самолет на Ryanair от София за Атина и изчезва. Но през юли 2018 г. брат ѝ Константин, оглавил схемата за измами след нея, публикува селфи, направено в същия апартамент в "Кенсингтън".

BBC откри луксозен имот за почти 14 млн. паунда на "криптокралицата" Ружа Игнатова в Лондон
снимка BBC

Разследването установява, че в сградата е имало още едно по-малко двустайно жилище за 1.9 млн. паунда. Именно в него е живяла охраната им. Името на Ружа Игнатова отново отсъства от имотните регистри във Великобритания, защото купувач е офшорната фирма от Гърнси.

Константин бе арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище на Лос Анджелис и обвинен в заговор за измама.

Сложна схема

BBC уточнява, че сложната схема от офшорни компании, регистрирани на адреса на Aquitaine Group, прави трудно доказването на това, че българката е била собственичката на луксозните имоти в Лондон.

През 2019 г. властите в Гърнси и други офшорни зони, свързани с британската корона, заявиха, че ще направят публично достояние реалните собственици на регистрирани при тях фирми. Но това няма да се случи преди 2023 г.

снимка BBC

От Locke Lord, използвана от д-р Ружа казват за сделките в "Абътс хаус", казват, че OneCoin никога не е била сред клиентите им и не са знаели, че служителят им Марк Скот е работил за OneCoin до делото срещу него 2 години, след като той напуснал кантората.

Германският адвокат Мартин Брайденбах отхвърля обвиненията в пране на пари. Делото в Мюнстер се очаква да продължи до май 2022 г.

Разследване на BBC откри луксозен имот на "криптокралицата" Ружа Игнатова в Лондон

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.