Сигнализирай!

Защо избухна "Цар Бомба" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.11.2021 г.
17
0

Най-мощната бомба в историята - "Цар Бомба" избухва на 30 октомври 1961 г. над арктическия остров Нова земя. Устройството, в чието разработване участва Андрей Сахаров, е над 2 000 пъти по-мощно от това, хвърлено над Нагасаки, Япония.

Русия разсекрети кадри от Цар Бомба – най-големият ядрен взрив в историята (видео)

Бомбата се пуска от специално модифициран за целта боен самолет Ту-95Б с командир майор Дурновцев. Той излита от Оленя към ядрения полигон "Сухой нос" на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет лаборатория Ту-16А.

Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 м и взривена чрез барометричен способ на 4000 м от повърхността на земята. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 км, ядрената гъба е с височина от 67 км, а върхът на "шапката" ѝ е с диаметър от 95 км.

Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути.

Източник: "Свободна Европа"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.