Сигнализирай!

Окончателно: Ще признават теста за антитела за издаване на зелен сертификат (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.11.2021 г.
21
0

Окончателно: Ще признават теста за антитела за издаване на зелен сертификат.

"Вече имаме решение да се въведат такива серттификати и те ще бъдат въведени от четвъртък", заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той уточни, че зеленият сертификат на базата на антитела ще бъде валиден 90 дни и само на територията на страната.

Определени тестове за антитела могат да позволят зелен сертификат, според експерти

"Целта на този нов зелен сертификат е той да бъде притежаван от хора, които са сравнително предпазени. Не просто преболедували, но и протектирани", каза проф. Радка Аргитрова.

Окончателно: Ще признават теста за антитела за издаване на зелен сертификат
Снимка: БулФото

По думите ѝ този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали заболяването безсимптомно. За хора, които са си направили тест и са се изолирали след положителен резултат. Целта е да се получи косвена информация за реалния брой на преболедувалите Covid-19.

Кои антитела ще бъдат обект на изследване?

"Ще се търсят антитела от типа IgG. Праговата цифра ще бъде 150 BAU на милилитър. Това е единица в резултат на взаимодействие на калибрационен фактор, даден от СЗО, с който се съобразяват всички тестове", допълни прф. Аргирова.

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

Окончателно: Ще признават теста за антитела за издаване на зелен сертификат
Снимка: БулФото
Какво представляват IgG антителата?

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела. 

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем", обясни тя. 

На брифинга стана ясно още, че няма да се въвежда изискване членовете на секционните избирателни комисии да са със зелени сертификати за вота в неделя. Няма да има и задължително тестване. От МЗ все пак са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се изследват на собствена воля.

Окончателно: Ще признават теста за антитела за издаване на зелен сертификат

Снимки: БулФото

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.