Сигнализирай!

Дело за 64 млрд. долара може да разкрие самоличността на създателя на биткойна

Gospodari.com
Gospodari.com
15.11.2021 г.
15
0

Дело за 64 млрд. долара може да разкрие самоличността на създателя на биткойна.

Съдебно дело за активите на починал мъж във Флорида е напът да разкрие самоличността на основателя на най-разпространената криптовалута Сатоши Накамото. Близките на Дейвид Клайман за завели иск срещу бившия му бизнес партньор Крейг Райт за контрол върху съвместните ми активи.

Според The Wall Street Journal става дума за един милион биткойна, които се равняват грубо на 64 милиарда долара (56 000 000 000 евро).

Мистериозният изобретател на Bitcoin притежава състояние от над 50,6 милиарда евро

Сатоши Накамото е псевдоним, криещ самоличността на създателят/-ите на биткойна. Той е създателят на първата в света блокчейн база данни. До момента много хора са предявили претенции към псевдонима, но самоличността все още остава неразкрита.

Снимка: Unsplash

Според близките на Клайман, той и Райт са били съдружници в изработването на биткойн, което им дава право на половината от собствеността на Накамото - 30 милиарда долара.

Претенциите на Крейг Райт

Райт е 51-годишен австралийски програмист, живеещ в Лондон. Той сам се обяви за създател на криптовалуртата - твърдение, което голяма част от общността отрича.

Снимка: Unsplash

Специалистите смятат, че кодът към активите е толкова сложен, че едва ли идва от един човек, освен ако той не е гений. Предишните твърдения, свързани с Накамото, бяха, че той е 37-годишен програмист, роден и живеещ в Япония.

Изобретателят на Bitcoin става един от най-богатите хора в света

От създаването на криптовалутата през 2010 г. Накамото изчезна от полезрението, като се предполагаше, че той притежава около един милион биткойни. През 2016 година Райт сам се обяви за създателят криптовалутата и продължава да претендира за авторството си.

Собственик на биткойни за $220 млн. има още само два опита да си спомни паролата за сметката, преди да ги изгуби

Дело за 64 млрд. долара може да разкрие самоличността на създателя на биткойна

Източник: The Wall Street Journal

Снимки: Unsplash

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.