Сигнализирай!

Павлина Панова е първата жена, избрана за председател на Конституционния съд

Gospodari.com
Gospodari.com
16.11.2021 г.
41
0

Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд (КС) и първата жена избрана на поста, съобщи lex.bg. Неин конкурент за поста беше Таня Райковска.

Павлина Панова е първата жена, избрана за председател на Конституционния съд

Панова е конституционен съдия от 2018 г. и беше избрана за поста от Общото събрание на върховните съдии. Тя е доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата ѝ започва като прокурор в Софийската районна прокуратура между 1992 и 1994 г. Следва работа като съдия в Софийския районен, Софийския градски и Софийския апелативен съд от 1994 до 2007 г., когато става част от Върховния касационен съд. Там тя правораздава до избиранетоѝза конституционен съдия през 2018 г.

Снимка: БулФото

Румен Радев: В най-скоро време ще свикам Народно събрание (видео)

Между 2013 и 2018 г. тя е ръководител на Наказателната колегия на ВКС и зам.-председател на съда. Дълги години беше и съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека.

Преди седем години Панова беше кандидат за председател на ВКС, но тогава Висшия съдебен съвет избра Лозан Панов за поста.

Снимка: БулФото

Панова заменя на поста председател на КС бившият главен прокурор Борис Велчев, чийто деветгодишен мандат в съда изтече в понеделник.

Източник: Lex.bg

Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.