Сигнализирай!

ВАС потвърди, че разрешителното за строеж на "подпорната стена" в Алепу е нищожно

Gospodari.com
Gospodari.com
16.11.2021 г.
41
0

ВАС потвърди, че разрешителното за строеж на "подпорния хотел" в Алепу е нищожно, предава bTV. Така висшите магистрати потвърдиха решението на предходната инстанция.

Съдът обяви за нищожно разрешителното за строеж на “подпорната стена” на Алепу

Първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж““; Втори етап – „ курортен комплекс“ с обща разгъната площ от над 9246 кв.м.“. От ВАС посочват няколко слабости в документите. Инвестиционните проекти, въз основа на които е издадено разрешителното, са на името на „ГБС-Турс“ ЕАД, а не на титуляра по проекта „Алепу Вилидж“ АД. Това е нарушение на Закона за устройство на територията.

Освен това в съобщението на съда се припомня, че всъщност на „Алепу Вилидж“ през февруари 2018 г. е било издадено друго разрешително. То е само за укрепване на свлачище.

„Разрешението за строеж за укрепване на свлачище е влязъл в сила административен акт, който не е бил оттеглен или отменен от издалия го административен орган. В тази връзка представената декларация от 28.08.2018 г. от представител на "Алепу Вилидж" АД, че поради настъпили промени в начина на изграждане разрешеният строеж няма да бъде стартиран и реализиран, е без правно значение за съществуването на това разрешение като стабилен, влязъл в сила административен акт“, пишат от ВАС. Репортаж по темата от "Господарите" можете да си припомните във видеото горе.

Така се получава недопустимо дублиране на актовете.

ВАС потвърди, че разрешителното за строеж на "подпорната стена" в Алепу е нищожно
Скандалният строеж на емблематичния Шофьорски плаж

Строежът, започнал публичния си живот като съоръжение за укрепване на свлачище, се превърна в гореща тема. Снимки показаха как конструкцията силно заприличва на хотел. И проектантът (съпруг на вицепремиера от кабинета „Борисов 3“ Екатерина Захариева), и инвеститорът ("Главбулгарстрой") обявиха, че плановете винаги са били за създаване на курортно селище на емблематичния Шофьорски плаж.

Подпорната стена на Алепу е с нов собственик, “Главболгарстрой” се отказа от проекта

Снимка: БулФото

Междувременно, инвеститорът се отказа от проекта. А прокуратурата започна да разследва действията на главния архитект на Созопол за нарушаване на служебните задължения.

ВАС потвърди, че разрешителното за строеж на "подпорната стена" в Алепу е нищожно

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.