Сигнализирай!

Собственикът на незаконния строеж край Алепу отказва да го събори

Gospodari.com
Gospodari.com
17.11.2021 г.
12
0

Инвеститорът в строителството на курортен комплекс в защитената местност "Алепу" Стоян Василев отказва да събори строежа на плажа, пише в. "Сега". Това се случва въпреки решението на Върховния административен съд, с което го обявява за незаконен. 

Собственикът на незаконния строеж край Алепу отказва да го събори

"Ако ми бъде вменено да премахна това съоръжение, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа. Пречиствателната станция е застрашена да бъде повлечена надолу, ако свлачището се активизира наново", заяви Василев пред БНТ.

Той е категоричен, че ще си потърси правата извън страната. "В държава, в която се строят магистрали без строителни разрешения, е практика да се прекратяват действащи строителни разрешения за напълно законни обекти", заяви инвеститорът. 

Разрешението за строеж на "Алепу Вилидж" е издадено от главния архитект на Созопол през есента на 2018 г.

Обектът има две разрешения за строеж на едно и също укрепително съоръжение - първото е от февруари 2018 г. за укрепване на свлачище, а второто - от септември за същото, но вече класифицирано като "първи етап".

На 28 август същата година представител на "Алепу Вилидж" АД обявява, че поради настъпили промени в начина на изграждане разрешеният строеж няма да бъде стартиран и реализиран.

ВАС потвърди, че разрешителното за строеж на “подпорната стена” в Алепу е нищожно

Според ВАС обаче това е без правно значение. А разрешението нито е отменено, нито оттеглено и е в сила, а второто разрешение дублира първото.

Собственикът на незаконния строеж край Алепу отказва да го събори

"Такова дублиране относно предмета на разрешението за строеж е недопустимо. Причината - не може да се издава ново разрешение за строеж, който вече е бил разрешен с влязъл в сила административен акт"

Собственикът на незаконния строеж край Алепу отказва да го събори

Източник: в. "Сега"

По-горе може да си припомните репортажа на Виктория Симеонова!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.