Сигнализирай!

Вижте как протече предизборният дебат между Румен Радев и професор Анастас Герджиков (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.11.2021 г.
26
0

Вижте как протече предизборният дебат между Румен Радев и професор Анастас Герджиков във видеото от БНТ!

Най-чаканият сблъсък започна с кратки встъпителни думи. След тях президентите разискваха няколко основни теми.

Политика 

"Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България ", заяви проф. Герджиков в самото начало на дебата.

"Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата", заяви Румен Радев. На въпрос какъв съвет биха дали на лидерите на партията победител в парламентарните избори, действащият държавен глава заяви: „Да започнат с общо съвещание, да сформират общи експертни групи по основни секторни политики.

Там да търсят сходството. По време на предишните консултации в началото имаше съпротива към диалога. Подканих партиите да намерят пътя към него. Трябва да се търси компромис. Ако няма такъв от всяка партия, и този път няма да сполучим. Мисля, че партиите го разбраха. А президентът е посредник, а не арбитър”. „И четирите партии казват, че се опитват да намерят общите неща, а не разединителните линии. Това е видимо приложимо”, коментира Герджиков. 

За подкрепата и партиите 

Той отговори и на въпрос дали подрепата, която ГЕРБ заявиха към него преди изборите на 14 ноември е довела до по-ниския му резултат на първия тур. „Миналата неделя получих 80% от гласовете на ГЕРБ и 10% на всички останали. Тогава повечето формации бяха издигнали собствен кандидат. Сега това се промени. Кандидатите сме двама. Хората лесно могат да се ориентират мажоритарно какъв президент търсят и с каква визия“, заяви Герджиков. Опонентът му коментира твърденията за това, че "Продължаваме Промяната" е негова партия. „Не се занимавам с инженерство в политиката. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебното правителство. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Петков разкри редица порочни схеми на предишното управление. После решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред”, заяви Радев. 

Вижте как протече предизборният дебат между Румен Радев и професор Анастас Герджиков (видео)
За промените в Конституцията

„Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото.  Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим.

Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, коментира проф. Герджиков.

Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експерти.

„Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа”, заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в „неустойчив парламент”.

За Прокуратурата

"Проблемът там е и системен, и личностен. Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва", заяви Радев.

"Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме", коментира от своя страна Герджиков.

За отношенията с Република Северна Македония 

"Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите", коментира Герджиков. 

Според Радев България не трябва да казва "да" на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди "да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите".

И двамата кандидати за "Дондуков 2" се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.

За кризата

Румен Радев се похвали, че според последната информация от Ройтерс България е сред страните с малко новозаболели от Covid-19. Но смъртността ни подрежда на второ място в света на милион население. Той призна, че трябва да се работи в посока мотивиране на хората да се ваксинират.

Според проф. Анастас Герджиков зелените сертификати създават напрежение, но не решават проблема с ваксинацията.

Народ, който се пази с чесън, ракия и Господ, не може да бъде унищожен (видео)

Цената на живота

„Не трябва да спекулираме с инфлацията. Тя се вихри навсякъде по света. И в САЩ, и във всички европейски страни има рекордна инфлация. България не е изключение. Инфлацията е породена от повишените цени на горивата”, коментира Радев.

„Още през лятото можеше да направим някои неща. Ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше да получим средства за бизнеса. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Българският бизнес загива”, заяви Герджиков.

Отношенията България-Русия

„Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Това е страна с различни мащаби. Към Русия прибягват давещи се политици. Много са спекулациите по отношение на тази държава. Най-важното е да търсим диалог в тази усложнена ситуация. Диалогът ЕС-Русия е нарушен. Затова Меркел и Макрон настояваха да има такава среща на върха, а американският президент Джо Байдън започна да води диалог с Путин”, каза Румен Радев. И допълни, че според него Москва е „важен фактор за борбата с тероризма". 

„Преди чувах други неща от Радев. Съгласен съм с казаното от него сега. Не трябва да се делим на русофили и русофоби. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга държава”, заяви Герджиков.

Законът "Магнитски"

Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани, призова Герджиков. Всички данни, дошли по "Магнитски", са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията, заяви Радев.

Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона "Магнитски". Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона "Магнитски" бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици, заяви Радев.

Мигрантски натиск

България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци. Ние си имаме достатъчно тук, на държавите от първа помощ трябва да се оказва всестранна помощ, защото нашата граница е външна за ЕС, коментира Радев.

Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те с хора в беда. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там често е замесен и трафик на хора, каза Герджиков.

Чужди военни бази

Черно море става пресечна точка на геополитически интереси. Ние не трябва да допускаме свръхмилитизация на Черно море. Политиката на България трябва да бъде за деескалация на напрежението.

Агитацията в Турция

Като "фалшиви новини" проф. Герджиков обяви твърдението на вътрешния министър Бойко Рашков за кампания на ДПС в негова полза в Турция. Дали обаче е така? Вижте:

Ето кого ще подкрепят симпатизанти на ДПС в Турция на балотажа за президент (снимка)

Въпроси и отговори

Във времето за въпроси и отговори Румен Радев попита проф. Герджиков за кюлчетата и шкафчетата с пачки и доколко те имат връзка с подкрепата му към Прокуратурата. Разпален, Герджиков обяви, че няма общо с ГЕРБ и с хората от тази партия.

В отговор ректорът на Софийския университет обвини Радев, че никога не признава грешките си и нищо не е постигнал за 5 години. Румен Радев не се съгласи с него и заяви, че е допринесъл за "гражданската енергия за промяна".

Герджиков се закани, че в неделя ще се разбере какъв ще е резултатът.

Румен Радев попита Герджиков как би обединил насилниците и студентите, хората, които го подкрепят и тези, които предпочитат друг кандидат. Герджиков обяви за пореден път, че не е обвързан с нито една партия и че той лично нямал шкафчета. Той обвини Радев, че води кампания срещу него.

"Моята цел е да обединя всички български граждани около кризата, в която ни вкарахте", уверено заяви Анастас Герджиков. "Вие допуснахте само грешки", обяви още той.

Блиц въпроси

Най-добрият съветник и на двамата кандидати е съвестта

Най-голямата грешка на Герджиков е работохолизмът и смесването на работата с личния живот, а на Радев - че не е успял да допринеса по-рано за свалянето на режима "Борисов"

Най-силното качество на Радев е целеустременост, а най-слабото - предоверяване. Най-силното и най-слабото качество на Герджиков е доверието му в хората.

За финал на дебата и двамата кандидат-президенти цитираха свои любими автори и книги.

За финал

Проф. Анастас Герджиков си пожела да бъде президент на България, който да не размахва пръст и да не се сърди на никого на Нова година по време на речта си.

Румен Радев обяви, че парите купуват съвести, бъдеще и гласове. Затова призова хората в неделя да гласуват, за да се затвори страницата на диктатурата "и да си върнем България".

Вижте как протече предизборният дебат между Румен Радев и професор Анастас Герджиков

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.