Сигнализирай!

Какво каза Анкара на привикания след изборите българския посланик?

Gospodari.com
Gospodari.com
19.11.2021 г.
15
0

Какво каза Анкара на привикания след изборите българския посланик?

Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков е бил поканен късно снощи във Въшното министерство на югоизточната ни съседка. Връчена му е била нота, съобщи официално турската държавна телевизия TRT, предава bTV.

Какво каза Анкара на привикания след изборите българския посланик?

На срещата турското външно министерство е отхвърлило твърденията, че официалните власти се месят във вътрешните работи на България. Както и, че насочват избирателите в страната.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков заподозря Турция в намеса на изборите у нас, а МВнР привика турския посланик.

Посланикът ни е привикан в 22:30ч. от зам.-външния минитър Фарук Каймакчъ

Според информация от служители на Външно министерство, след твърденията, че Турция се е месила във вота "2 в 1", вътрешните работи на България. И привикването на турския посланик Айлин Секизкьок в МВнР, зам.-външният минитър Фарук Каймакчъ е поканил около 22:30 ч. българския посланик

Твърденията на българските власти са били отхвърлени, съобщават турските издания.

На българския посланик в Анкара Чолаков е било посочено, че Анкара отхвърля обвиненията, че официални турски власти насочват избирателите и се месят във вътрешните работи на страната, с оглед на това, че по време на провеждането на българските избори в Турция е оказана всякаква подкрепа и помощ.

На посланик Чолаков е било изтъкнато, че привикването на турския посланик в МВнР и поставянето на безпочвените твърдения на дневен ред, е неприемливо.

Допълва се, че реакцията от страна на България, която е член на Европейския съвет и ЕС, срещу упражняването на основните права от страна на българските граждани в Турция, е странна.

Външно привика турския посланик заради агитацията на изборите

На посланика ни е било посочено, че Турция очаква да не се злоупотребява с гласуването на нейна територия от българкстата вътрешна политика.

Протест пред тутрското посолство

Турското външно министерство е изразило и реакция относно протестите пред турското посолство в София. Те са били определени като "неподходящи".

Граждани протестират пред турското посолство в София заради намесата в изборния процес (видео)

Какво каза Анкара на привикания след изборите българския посланик?

Източник и видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.