Сигнализирай!

1176 сигнала за изборни нарушения в МВР, в ЦИК - едва 6 и 1 жалба (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.11.2021 г.
17
0

От 14 октомври до днес са получени общо 1176 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от МВР.

Бойко Борисов гласува “срещу полицейщината” и разкритикува Радев за Крим (видео)

От 14 октомври до днес са получени общо 1176 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от МВР.

От тях 884 са били свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 75 - за неправомерна агитация, 19 - за корпоративен вот, три - за унищожаване на имущество и др.

Образувани са общо 185 досъдебни производства, от тях 153 са за нарушаване на политическите права на гражданите. Най-много са те в ОДМВР Бургас - 29; в Монтана - 14; в Смолян, Сливен, Видин и Хасково - по 10.

За сравнение, по данни на МВР от 14 октомври до 22.00 часа на 14 ноември, когато се проведоха изборите за Народно събрание и първият тур на президентските избори, сигналите за нарушения са били 1002, образувани са 149 досъдебни производства и са съставени 7231 предупредителни протокола.

Към 10 и 30 часа има 1 жалба и 6 сигнала постъпили към ЦИК. Част от сигналите са за нарушения на избирателни права, стана ясно още от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева. Има и сигнал за предизборна агитация, който ще бъде разгледан.

6 машини вчера не са стартирали и ЦИК е решила да се мине към хартиени бюлетини. За днешния ден са 15 устройства. За едно от тях батерията е паднала, след като захранването не е включено. В една секция в Бургас по някакъв начин са изчезнали петте карти, които се вкарват в четците на машините, въпреки че вчера са били приети в изборните помещения, уточни Росица Матева.

В 4 от секциите зад граница не са стигнали изборните книжа, уточни Цветозар Томов от ЦИК.

Източник: Дарик, бТВ, Нова

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.