Сигнализирай!

Украйна твърди, че Русия се готви да я нападне през януари

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2021 г.
14
0

Украйна твърди, че Русия се готви да я нападне през януари, пише Свободна Европа.

Русия може да започне активни военни действия против Украйна, съобщи украинското военно разузнаване. Това може да стане още през януари или началото на февруари, твърди Кирил Буданов. Той ръководи Главното управление на разузнаването в Министерството на отбраната на Украйна.

Буданов изрази това очакване в интервю за американското издание Military Times.

В петък вечерта такова твърдение изразиха и източници от Белия дом, цитирани от Ню Йорк таймс. Те посочиха, че Русия е струпала на границата си с Украйна толкова военни и техника, че с това поражда основателни тревоги. В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен се казва, че САЩ са "истински разтревожени" от новините.

Шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов уточнява, че на руска територия до границата с Украйна в момента има повече от 92 000 военнослужащи. Властите в Киев от месеци говорят за риск от нападение срещу южни и източни части на страната. Тях руският президент Владимир Путин определя като "Новорусия" (Новороссия).

На 2 ноември Politico публикува сателитни снимки от руска територия, намираща се на 300 км. от границата с Украйна. На тях се вижда струпване на военна техника, в това число и на танкове. Експерти твърдят пред изданието, че на снимките се разпознават отличителните знаци на бойни части от други райони на Русия.

Украйна твърди, че Русия се готви да я нападне през януари
Коментаррът на Русия

Русия определи тази поредица от информации като изкуствено нагнетяване на напрежението и като истерия. В изказване на говорителя на външно министерство Дмитри Песков се казва, че Русия "е обвинена за някаква необичайна военна активност на собствената си територия от [хора], които докарват до границите й собствената си бойна техника".

Песков визира активността на НАТО в Черно море. По-рано президентът Путин обвини страните от НАТО в това, че са допуснали американски бомбардировачи да се доближат на 20 км. от Русия.

Украйна твърди, че Русия се готви да я нападне през януари

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.