Сигнализирай!

Възрастните съпрузи могат да синхронизират сърцата си, когато се доближат, установи изследване

Gospodari.com
Gospodari.com
24.11.2021 г.
15
0

Възрастните съпрузи могат да синхронизират сърцата си, когато се доближат, установи изследване, цитирано от DailyMail.

Изследователи от университета в Илинойс са измерили пулса на около 10 дългогодишни семейни двойки с помощта на електронни устройства. Резултатите показват, че, когато са съвсем близо един до друг, единият от партньорите може да повлиява на сърдечния ритъм на другия и обратно.

Вижте трогателната среща между двама 89-годишни съпрузи след 8-месечна раздяла (видео и снимки)

В своето проучване професор Браян Огловски и колегите му са ангажирали 10 хетеросексуални женени двойки, всяка от които е устояла до момента от 14 до 65 години заедно. Съпрузите в експеримента, продължил цели две седмици, са на възраст между 64 и 88 години. 

В повечето случаи въпросите, които задават изследователите на брачните партньори, се въртят около това как се справят и доколко ангажирано е вниманието им с другия до тях. 

Възрастните съпрузи могат да синхронизират сърцата си, когато се доближат, установи изследване
Снимка: Unsplash/ Jaddy Liu

“Колкото по-възрастни са обаче съпрузите и колкото по-дълготрайна е връзката им, толкова повече усмивки предизвикват въпросите, касаещи удовлетвореността и грижата в съпружеския живот”, споделя проф. Огловски.  

“Когато са заедно от 30-40 години, те усещат тези неща от само себе си, без да ги назовават.”

Най-възрастната съпружеска двойка в света празнува 80-годишния си брак (видео и снимки)

Самият процес на изследването

Всеки от участниците е носил уред за измерване на пулса, докато отделен уред е засичал близостта на двойката от различни сензори в дома им.

Възрастните съпрузи могат да синхронизират сърцата си, когато се доближат, установи изследване
Снимка: Unsplash/ Hector Reyes

„Първата ни стъпка беше да видим дали сърдечната честота и близостта са свързани с времето. Разгледахме сърдечния ритъм на съпруга при близост, сърдечния ритъм на съпругата при близостта и двата пулса един с друг“, обясни професор Оголски.

„Искахме също така да знаем дали и трите времеви серии работят заедно, за да ни дадат информация. Дали можем да използваме някой от тях, за да предвидим останалите? - отговорът е да.

Екипът установил, че сърдечният ритъм на двойките се синхронизира с така наречената "връзка отвеждане-закъснение". При нея промените в импулсите на всяка двойка са водени от единия партньор, докато другият следва. Понякога водещ е бил съпругът, друг път съпругата.

Възрастните съпрузи могат да синхронизират сърцата си, когато се доближат, установи изследване
Снимка: Unsplash/Joe Hepburn

Констатацията от изследването не разкрива ясни модели, които формират тези промени. Според екипа, техните открития са важни за изследване на взаимоотношенията занапред.

„Ако наистина искаме да разберем уникалните модели на взаимодействие, които се случват в двойките, трябва да започнем да фокусираме вниманието си върху микропроцесите – малките модели на взаимодействие, които се натрупват за един ден“, каза професор Оголски.

Възрастните съпрузи могат да синхронизират сърцата си, когато се доближат, установи изследване.

Източник: DailyMail

Снимка: Unsplash

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.