Сигнализирай!

Сертификатите - валидни до 9 месеца след втората доза в ЕС?

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2021 г.
20
0

Европейската комисия предлага сертификатите за пълно ваксиниране срещу Covid-19 да бъдат с валидност до 9 месеца след поставянето на втората доза.

Това съобщи днес еврокомисарят правосъдието Дидие Рейндерс.

Обсъжда се от догодина зелените сертификати да са валидни само с трета доза в ЕС

„Затова е добре да се предвиди поставянето на допълнителната доза след изтичането на шестте месеца. По-конкретно това означава, че страните-членки трябва да приемат сертификатите най-късно 9 месеца след пълната имунизация. След това те няма да се признават, ако не е поставена подсилваща доза“, поясни Рейндерс.

Сертификатите - валидни до 9 месеца след втората доза в ЕС?
Дидие Рейндерс. Снимка: EP

Периодът от 9 месеца е съобразен с препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) за поставянето на подсилващата трета доза след шестия месец. Предвижда се допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптация на националните ваксинационни кампании и за достъп на гражданите до тези ваксини.

Комисията ще призове Съвета на ЕС да одобри препоръката възможно най-бързо, така че новите правила да влязат в сила от 10 януари 2022 г.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви в четвъртък, че от този уикенд всички възрастни ще могат да се възползват от подсилващите дози ваксина срещу Covid-19, за да се противодейства на нова вълна от инфекции.

Оливие Веран

Ваксината срещу Covid-19: най-важното за бустерната доза

Той добави, че от 15 януари хората над 18 години ще трябва да представят доказателство за това, че са си направили бустерна доза ваксина. Така те ще запазят валиден зеления си сертификат, който се изисква за влизане в ресторанти, барове, фитнес зали и други обществени места.

Сертификатите - валидни до 9 месеца след втората доза в ЕС?

Източник: КлубZ, NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.