Сигнализирай!

Защо се нарича „Черен петък“?

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2021 г.
26
0

Защо се нарича „Черен петък“?

Защо се нарича „черен петък“?

Най-популярната история за традицията „Черен петък“ е свързана с пазаруването след Деня на благодарността в САЩ и малко преди коледните празници. Мнозина смятат, че търговците, след цяла година работа на загуба, започват да правят намаления на стоки, част от които са с изтекъл срок на годност. Така магазините привличат с офертите си клиенти и почват да печелят („влизат на черно“).

Полицията във Филаделфия
Защо се нарича „черен петък“?

По-точното обяснение на термина датира от началото на 60-те години на миналия век. Полицията в град Филаделфия използва термина "Черен петък", за да опише хаоса, който настъпва в деня след Деня на благодарността. Тази версия гласи, че мнозина нахлуват в града за предпразнично пазаруване, но и заради големия футболен мач Army–Navy Game.

Този мач се провежда по едно и също време всяка година. Полицаите са изправени пред задръствания, инциденти, кражби от магазини и всякакви други проблеми. Пазителите на реда не могат да си взимат този ден като почивен. За тях този петък „е черен откъм трафик“.

Мит, който придава особено грозен обрат на традицията

През последните години се появява още един мит, който е доста по-мрачен. Твърди се, че през 1800 г. собствениците на южни плантации са можели да купуват поробени работници с отстъпка в деня след Деня на благодарността. Тази версия няма доказателства, но е накарала някои търговци да призоват за бойкот на празника.

Истинската история около „Черния петък“ е наистина черна
Защо се нарича „черен петък“?

Първата употреба на термина „Черен петък“ се прилага при финансовата криза. Това е моментът, в който пазарът на злато в САЩ е сринат на 24 септември 1869 г. Историята гласи, че са замесени двама безмилостни финансисти от Уолстрийт - Джей Гулд  и Джим Фиск.

Те са решили да изкупят колосално количество злато, за да го пуснат в продажба на много високи цени. В онзи петък през септември планът им е разкрит. Заради тях крахът на фондовия пазар, който е паднал с 20%, е факт. Двамата инвеститори са фалирали всички, включително фермерите.

Земеделските производители са претърпели 50% спад в стойността на реколтата от пшеница и царевица. В този ден се случват поредица от банкрути, затова съвсем логично е наречен „Черен петък“.

При българския Черен петък няма бомбастични отстъпки, предупреждават от КЗП

"Черният петък" носи удоволствие в наши дни

В края на 80-те години обаче търговците на дребно успяват да преоткрият „Черния петък“ и да го превърнат в нещо, което рефлектира положително. И до днес се очаква този ден с нетърпение.

Източници: Britannica; History

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.