Сигнализирай!

Проф. Мутафчийски: Бустерната доза е абсолютно необходима (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.11.2021 г.
20
0

Специалистите у нас смятат, че четвъртата вълна на епидемията от Covid-19 е пречупена. Това обаче не трябва да ни успокоява, защото се задава следващата.

Световната здравна организация е загрижена заради новия вариант на вируса – Омикрон. Той е регистриран за първи път в Южна Африка.

Европейските здравни власти обмислят третата доза да стане задължителна за зеления сертификат
Проф. Мутафчийски предупреждава, че бустерната доза е абсолютно необходима

"Сега сме във фаза на спадане на заболеваемостта, отчетливо свалена спрямо най-върховата стойност. Това се усеща и по натиска върху болниците. Имаме достатъчно места за неусложнени пациенти. За съжаление, все още са заети всички интензивни легла." Това коментира проф. Венцислав Мутафчийски пред bTV.

Pfizer обеща ваксина срещу варианта Омикрон до 100 дни

Трябва ли деца да бъдат ваксинирани

Мутафчийски сподели, че е твърдо „за“ ваксините във всяка една възрастова група, стига тя да бъде достатъчно добре изследвана и доказана, че е ефективна.

"Тази срещу Covid-19 за възрастните е доказана, че е безопасна и ефективна, за децата между 12 г. и 18 г. също. Вече са поставени стотици милиони ваксини. Сега фирмите производители дадоха достатъчно добри и надеждни данни, че тези ваксини са безопасни ефективни за децата между 5 г. и 11 г. Доколкото ми е известно, те ще  бъдат в по-ниска доза и в съвсем различен вид."

Бустерната доза

Професорът смята, че ефективността на бустерната доза се доказа в Израел за първи път.

"Едно голямо проучване, което дойде преди около два месеца, показа, че тези, които са с подсилен имунитет с бустерна доза, са 10 пъти по-защитени, отколкото само с две дози. 

Бустерната доза е абсолютно необходима и това е верният път в момента. Дали да се издава зелен сертификат – доколкото разбрах, последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца. А след това само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спад на имунитета след шестия месец от поставяне на ваксините. "

Източник: bTV

Снимки: bTV, Булфото

Проф. Мутафчийски предупреждава, че бустерната доза е абсолютно необходима

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.