Сигнализирай!

Талибаните забраниха жените да бъдат омъжвани насила

Gospodari.com
Gospodari.com
05.12.2021 г.
15
0

Талибаните издадоха декрет, с който се забранява жените в Афганистан да бъдат омъжвани принудително, пише в. "Сега". Декретът е подписан от шейх Хайбатулах Хакунзада - духовникът, избран за върховен лидер на движение "Талибан". Той не се показва публично, предполага се, че живее в южната провинция Кандахар.

Талибаните забраниха жени да участват в телевизионни продукции

Талибаните забраниха  с декрет жените да бъдат омъжвани насила

Този ход очевидно има за цел да отговори на критериите, които международната общност смята за предварително условие за признаване на новото правителство в Афганистан и възстановяване на помощта за разкъсаната от войните държава.

Декретът идва на фона на нарастваща бедност в страната след превземането на властта от талибаните през август. Оттогава чуждестранните правителства спряха фондовете за подпомагане, които бяха основен стълб на икономиката.

Не е ясно обаче как постановлението ще се прилага на практика. А и в него не се споменават два въпроса, които са от най-голям интерес за страните и организациите, предоставящи помощ на Афганистан. Това са достъпът на жените до образование и до работни места. Защото, въпреки обещанията на лидерите на талибаните, че момичетата и жените ще продължат да имат достъп до образование, на ученичките от 7-и до 12-и клас все още не е разрешено да посещават училище в някои райони. А повечето жени все още не са успели да се върнат на работните си места.

Правата на жените

През последните две десетилетия правата на жените бяха подобрени заради международното военно присъствие в страната. Сега обаче международната общност смята, че са застрашени. При предишното си управление в Афганистан талибаните забраняваха на жените да имат социален живот и да посещават училище.

Талибаните забраниха  с декрет жените да бъдат омъжвани насила

В декрета не се споменава нищо и за минималната възраст за сключване на брак, която преди това бе определена на 16 г. Той всъщност съдържа призив за придържане към по-широкия ислямски закон за правата на жените. В него е добавено също така, че на вдовица вече ще бъде разрешено да се омъжи повторно 17 седмици след смъртта на съпруга си. Тя ще може да избере новия си съпруг свободно. Това също е срещу племенните традиции вдовицата да се омъжи за един от братята или роднините на съпруга си.

С декрета си талибаните също така нареждат на афганистанските съдилища да се отнасят справедливо към жените. Това важи особено за вдовиците, които търсят наследство като близки роднини. Освен това на министрите от правителството е разпоредено да направят така, че декретът да достигне до цялото население на страната.

Талибаните забраниха с декрет жените да бъдат омъжвани насила

Източник: в. "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.