Сигнализирай!

Образователните медиатори са "Човек на годината", наш репортер беше сред номинираните (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
11.12.2021 г.
16
0

Образователните медиатори са "Човек на годината", наш репортер беше сред номинираните за наградите на Българския хелзински комитет. Вчера победителите бяха обявени по време на тържествена церемония, която може да видите във видеото.

За наградите

Наградите "Човек на годината" се връчват всяка година на 10 декември - международният ден на правата на човека. Инициативата цели да подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Tя отличава хора и организации, които са работили за спазването на човешките права. Всеки има право да номинира, а наградените се избират от жури.

Кои бяха отличени?

Две подгласни награди получиха Глория Филипова, Мануела Попова и "Рейнбоу хъб" и ЛГБТИ организация "Действие" - за изключителните им приноси за развитието на ЛГБТИ общността в България и защитата на правата на хората от общността.

Втората подгласна награда беше връчена на фондация "Нашите недоносени деца" за тяхната над 10 годишна мисия и кауза - да помагат на други родители като тях и най-вече на техните бебета, да се борят за техните права, за по-добри условия за тези деца в болниците, за психическа подкрепа за майките, да информират семействата, да сподеят опит, да се подкрепят, да бъдат заедно в трудните моменти.

В категорията Журналист на годината отличени бяха Александър Николов и Димитър Панайотов и Фондация "Документалистите" за проекта им "Последният дар на човека" - документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. Специалият приз - "Гражданска доблест" беше връчена на ромския активист Христо Николов. Той подаде сигнал в Комисията по дискриминация за съдържанието на лекциите на проф. Михаил Мирчев.

С приза "Застъпник на годината" беше отличена Олга Минева. Тя основава неправителствената организация EMPROVE, която работи за подкрепа и помощ на жертвите на домашно насилие.

Наградата Активист на годината получи Борислав Борисов за дейността му през последните години, в които следи и дава гласност на актовете на общината Царево, които са в ущърб на обществения интерес и заради които се унищожава уникалната природа на Синеморец и Странджа.

Специален приз "Постоянство и храброст" получи адвокат Наташа Добрева. Тя представлява жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), където вече е спечелила 15 дела. В момента ръководи правната програма за консултации в Single step.

Специален приз "Светлина в тунела" беше присъден на онлайн платформа за психотерапевтична помощ
и емоционална подкрепа Kabinet.bg. Това е онлайн платформа за изцяло безплатна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа на хората в най-голям риск и нужда в условията на Covid-19.

Тази година БХК раздаде и две посмъртни отличия

"Смело сърце" беше присъдено на Капка Панайотова - "боеца за човешки права, основателя на "Център за независим живот в България", гурото на независимия живот на хората с увреждания у нас, мечтателката, която не спря да мечтае за щастие и достоен живот на хиляди българибоеца за човешки права, основателя на "Център за независим живот в България", гурото на независимия живот на хората с увреждания у нас, мечтателката, която не спря да мечтае за щастие и достоен живот на хиляди българи, не се умори да се бори за техните съдби от далечната 1995 г. до последния си дъх". Тодорова почина през октомври.

Второто подобно отличие - "И сам войнът, е войн" беше присъдено посмъртно на педиатъра, доктор Адил Кадъм, която почина в началото на годината. "Тя беше ярък борец за правото на децата в България на добро здравеопазване, на най-доброто, на световно ниво. Д-р Кадъм беше сред най-непримиримите радетели за истинска иновативна детска болница, каквато неминуемо заслужават децата, родителите и педиатрите у нас", съобщиха от БХК.

Образователните медиатори са "Човек на годината", наш репортер беше сред номинираните (видео)
Образователните медиатори

"Най-засегнати от извънредната ситуация при пандемията от COVID-19 несъмнено са децата. Стотици хиляди ученици вече трета поред учебна година прекарват по-голяма част от времето си в т.нар. онлайн обучение. Така те са далеч от съученици, приятели и учители, извън сградата училище. Тепърва ще разбираме и анализираме какви ще са дълготрайните негативни последици за тях. Сигурно е, че най-засегнати и уязвими са децата от по-бедните семейства и от малцинствата, които в тази ситуация много лесно отпадат от образователната система. И тук е огромната роля, която изиграха образователните медиатори. Това са хората на първа линия още от самото начало на извънредното положение", обяви Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет (БХК)

По думите му благодарение на образователните медиатори, десетки хиляди ученици са останали в образователната система по време на дистанционното обучение. "Стотици образователните медиатори в цялата страна не се отказаха да работят за достъпа на децата до знанието - въпреки ежедневните трудности, въпреки големия риск за здравето. Проучване на център Амалипе сред 200 училища сочи, че близо 70% използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства, съобщина още от БХК.

Номинация и за нашия репортер Виктория Симеонова

Репортерът на "Господарите" е сред номинираните за няколко свои материала. Ето и какво пише в номинацията:

Номинирам Виктория Симеонова като журналист с ярка обществена позиция, който работи активно по много теми в подкрепа на хората. Сред най-ярките материали, за които я номинирам са: Борбата за по-сериозна присъда за убиеца на Дари и Никол (линклинк). В тези материали Виктория не просто даде възможност на хората, обединени около каузата за справедлив съдебен процес, да представят позицията си, но и настоя народни представители да поемат инициатива за законодателни промени, които да спомогнат за справедливост.

Осъдиха Викторио Александров на доживотен затвор

Друга тема е свързана отново със случай на насилие. Самоковски прокурор, пребил жена посред бял ден, получи условна присъда на първа инстанция. След намесата на екипа на „Господарите“ видеозаписите от случилото се бяха признати като доказателство в съда. Така на следваща инстанция насилникът получи присъда. С материалите можете да се запознаете тук: линклинк.

Активната гражданска позиция на Виктория по друг казус, свързан с мащабна финансова злоупотреба, доведе до прекратяване на дейността на финансова пирамида, ощетила хора с милиони. Главите в схемата Йордан Моллов и Кирил Джабаров са арестувани. Работейки по темата, журналистката стана лично мишена на грозни атаки в продължение на месеци. Обобщение на темата можете да видите тук.

Заради всичко това, а и заради цялостната работа на Виктория Симеонова вярвам, че младата 25-годишна журналистка заслужава приза „Човек на годината“ като човек с открита позиция, който активно се застъпва за правата на хората – нерядко жертвайки собствената си сигурност. Освен репортер в „Господари на Уеба“, Виктория е и член на Асоциацията на европейските журналисти в България.

През 2021 година журито е в състав:
  • Красимир Кънев - председател на журито и председател на БХК
  • Д-р Ая Таха, д-р Сезен Хабилов и Тихомира Методиева - двама интензивни медици и една доброволка в COVID отделения в София, носители на голямата награда "Човек на годината" за 2020 г.
  • Aдв. Деница Любенова - основател на правната програма на младежка ЛГБТИ организация "Действие"
  • Боряна Джамбазова - журналист на свободна практика, носител на "Пулицър"
  • Георги Богданов - председател на Национална мрежа за децата
  • Д-р Бояна Петкова - лекар, председател на "Ида - фондация за палиативни грижи за деца"
  • Теодора Крумова - програмен директор на център "Амалипе"
  • Петко Петков - съдия
  • Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум
  • Явор Гечев - експерт по хуманно отношение на животните, създател на платформата https://www.bezdom.info/
  • Яна Тавание - основател и изпълнителен директор на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts

Образователните медиатори са "Човек на годината", наш репортер беше сред номинираните (видео)

Източник и видео: Българския хелзински комитет

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.